Het unieke verleden van Albany
Nederland speelt een grote rol in het verleden van Albany, gelegen in de staat New York. Vanwege het unieke, gedeelde verleden worden verschillende organisaties uit Albany van 5 tot en met 9 juni ontvangen in Nederland door DutchCulture, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Consulaat Generaal in New York.
Dit bezoek aan Nederland is onderdeel van een groter project waarbij verschillende Amerikaanse organisaties voor cultuur en toerisme het unieke verleden tastbaarder willen maken in Albany. Hiervoor slaan ze de handen ineen met Nederlandse experts.
Fort Orange bij de Oranjes
Bovenstaande afbeelding is een schilderij gemaakt door de Amerikaanse schilder Len Tantillo. Fort Oranje is de eerste permanente nederzetting die de Nederlanders bouwden in 1624. Het fort stond op de plek waar nu de stad Albany ligt, in het noorden van de staat New York.
Tantillo heeft het fort wel veertien keer geschilderd omdat de kennis over deze nederzetting voortdurend evolueert. De versie hierboven is in opdracht van de New York State Governor David Patterson gemaakt. Het werd in 2009 cadeau gegeven aan Prins Willem Alexander en Prinses Maxima en hangt nu bij hen thuis.
De ark van Nieuw Nederland
Naast Fort Oranje zijn er nog meer historische plekken en verhalen waar de Amerikaanse en Nederlandse geschiedenis elkaar raken. In 1624 kwam het schip de Nieuw-Amsterdam van de West-Indische Compagnie aan bij het Noten Eylant, nu Governors Island.
Zo'n dertig families uit de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden waren aan boord, die zich na aankomst verspreidden over het nieuwe land. Zo vestigden vier echtparen zich op Verhulsten Eylant in de Delaware rivier waar tegenover het Fort Nassau werd gebouwd. Twee andere gezinnen stichtten een nederzetting bij de Connecticut rivier, genaamd Kievitshoeckof Zeebroeck. De meeste gezinnen, ongeveer achttien, bleven aan boord van de Nieuw-Amsterdam en voeren stroomopwaarts de Hudson op waar Fort Oranje werd gebouwd.
Yankees of Jan Kees?
Vandaag de dag zijn nog overal aanwijzingen terug te vinden van de Nederlandse aanwezigheid in de 17de eeuw. De bouwstijl van huizen in Albany is veelal gebaseerd op de Nederlandse koloniale architectuur. Dit is goed te zien bij het oudste nog bestaande gebouw, het Ostrande-Radliff House, in Albany. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de vele namen met Nederlandse herkomst.
Zo kun je op Coney Island nu plezier beleven in een nostalgisch pretpark, vroeger werd het veelal bezocht voor de konijnenjacht en heette het Konijneneiland. Het stadsdeel Brooklyn komt oorspronkelijk van Breukelen en Wall Street heette in de 17de eeuw Waal Straat en had op het zuidelijkste puntje een grote molen staan. Ook bestaat er een theorie over het ontstaan van het woord Yankee. Deze geuzennaam zou in de 17de eeuw gebruikt worden om te verwijzen naar Nederlandse kolonisten die veelal Jan of Kees heetten. Toen de Engelsen de macht overnamen gebruikten zij ‘Yankee’ om te verwijzen naar de inwoners (de Jan-Kezen) van New England.
Inhaalslag
De staat New York onderscheidt zich van andere Amerikaanse staten door de unieke historische achtergrond. Die gedeelde geschiedenis blijft echter veelal onderbelicht; zowel in het onderwijs, in toerisme en in het alledaagse leven. Toch is er momenteel een enorme inhaalslag gaande. Het curriculum op school is aangepast en het toerisme krijgt steeds meer aandacht voor het Nederlands erfgoed.
Zo zijn projecten op touw gezet die de archieven van de West-Indische Compagnie beschikbaar maken. Deze archieven gebruikt men vervolgens voor onderzoek en educatiedoeleinden. Maar ook lokale experts breiden hiermee hun kennis uit over bijvoorbeeld conservering en onderwaterarcheologie. Op deze manier wordt men meer bewust van het gedeeld cultureel erfgoed en wat dit betekent voor de mens in onze tijd.
The bigger picture
De Verenigde Staten zijn sinds 2013 een prioriteitsland binnen het Gedeeld Cultureel Erfgoed beleid van Nederland. Ook in de komende periode, 2017-2020, heeft de VS een plek binnen dit beleid. Hierdoor ontstaan waardevolle internationale netwerken waarbij belangrijke kennis wordt gedeeld. De projecten die hieruit voortkomen dragen op hun beurt bij aan het bewustzijn van ons gedeelde verleden.
Voor meer informatie over samenwerken met de Verenigde Staten kunt u op deze pagina terecht. Ook kunt u contact opnemen met adviseur Maxime Zeef.