Holland en Kyushu in de schijnwerpers
In 1600 zetten Nederlanders voor het eerst voet op Japanse bodem. Dat gebeurde in Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan.
Kyushu is de bakermat van een eeuwenlange uitwisseling tussen twee culturen. In 2016 en 2017 staan we stil bij de bijzondere en historische band tussen Nederland en Japan. In het komende jaar vieren we het 400-jarige bestaan van het ambachtelijke Japanse Arita porselein dat exclusief door de VOC naar Europa werd geëxporteerd met een speciale lijn die Japanse en Nederlandse designers ontwerpen. Ook zal de gedeeltelijke herbouw van de Nederlandse handelspost Deshima in 2016 gereed zijn. Ter ere van de 150ste sterfdag van Phillipp Franz Von Siebold, een sleutelfiguur in de Japans-Nederlandse betrekkingen, gaat eind 2016 in Japan een opera over zijn leven in première. In 2017 zal deze ook te zien zijn in Nederland.
Holland & Kyushu 2016-2017
Holland & Kuyshu wil de culturele krachten bundelen om al lopende Nederlands-Japanse projecten meer zichtbaar te maken in beide landen zodat ze een aantrekkende werking hebben op nieuwe Nederlands-Japans initiatieven. Drie thema’s bijvoorbeeld waarin Nederland en Japan tegenwoordig veel van elkaar kunnen leren zijn: vakmanschap, maritieme archeologie en innovatief design. Initiatiefnemers van het programma Holland & Kyushu zijn DutchCulture, de Nederlandse ambassade in Tokio en het consulaat-generaal in Osaka.
Oproep voor creatieve en innovatieve projecten
Holland & Kyushu is nog volop ontwikkeling. Wij nodigen kunstenaars, culturele organisaties, ondernemers en innovators in Japan en in Nederland uit om zich aan te sluiten en mee te doen. Meer achtergrond- en contactinformatie is te vinden op de speciale Holland & Kyushu website.
Cees de Graaff en Melchior Bussink zijn tijdens hun werkbezoek aan Japan (5-12 november) te volgen op twitter:
@GraaffC
@Melchiorbussink