Holland-Kyushu ontwaakt

Image
Afbeelding
Caption
De installatie van ontwerper Takarajima Senkou tijdens Mono Japan in het Lloyd Hotel Amsterdam
Authors
Takarajima Senkou

Holland-Kyushu ontwaakt

Tijdens Holland-Kyushu is er volop aandacht voor de culturele banden tussen Nederland en Japan, en vooral die met het tweede grootste eiland Kyushu.

Na een succesvolle eerste editie van de designbeurs MONO Japan in Amsterdam, gaat Holland-Kyushu dit voorjaar in volle vaart door met een expertbijeenkomst op Kyushu, de opening van het Arita Huis naast het Rijksmuseum, waarin Nederlands design en Japans ambacht in porselein elkaar ontmoeten, en Dutch Jazz in verschillende steden op Kyushu.

Design huwelijk
Holland-Kyushu wil de culturele banden tussen Nederland en Japan, en in het bijzonder het tweede grootste eiland Kyushu, verstevigen voor nu en in de toekomst. Het jaar begon in februari tijdens de ambacht- en designbeurs MONO Japan in het Lloyd Hotel in Amsterdam, waar de ambachtelijke Japanse voorwerpen goed tot hun recht kwamen. “Last week, we discovered how special the design marriage between The Netherlands and Japan truly is”, schreef het toonaangevende magazine Wallpaper erover. De eerste editie van MONO Japan trok een kleine vijfduizend bezoekers. Een nieuwe editie voor 2017 is al in de maak.

Innovatie ontmoet traditie
Ondertussen zijn tijdens MONO Japan contacten gelegd tussen vertegenwoordigers van Hollandse en Japanse ambachten. DutchCulture zal de Craft Council Nederland in april naar Kyushu begeleiden voor een kennisuitwisseling voor experts. Volgens MONO Japan-initiator Emiko Chujo is de Nederlandse interesse in traditionele Japanse ambachten opmerkelijk omdat ze in schril contrast staan tot de vooruitstrevendheid, ratio, innovatieve aanpak en moderne technieken als 3D printen, die Nederlands design kenmerken. Dat is dan ook precies waarin de twee landen iets van elkaar kunnen leren. DutchCulture stelt in samenwerking met de Crafts Council en ambachtslieden op Kyushu een programma op rond de onderwerpen traditioneel vakmanschap, innovatie en vruchtbare businessmodellen.

Culturele bloei in het voorjaar
Behalve een expertmeeting op Kyushu, zullen dit voorjaar meer Nederlands-Japanse activiteiten plaatsvinden. Om er een paar te noemen: in het Rijksmuseum wordt het 2016/Arita-project gepresenteerd. Dit is een samenwerking onder leiding van Stefan Scholten van Scholten & Baijings tussen 16 internationale ontwerpers, waarvan vier Nederlandse, en porseleinproducenten uit Arita ter ere van het 400-jarig bestaan van dit wereldberoemde porselein. Scholten & Baijings, Studio Wieki Somers, Christien Meindertsma en Kirstie van Noort leverden aan de nieuwe collectie van Arita-porselein hun innovatieve bijdragen. Naast het Rijksmuseum opent ook een speciaal Arita Huis, waar niet alleen porselein maar ook ander Japans en internationaal design is te zien. Tot slot touren in mei verschillende Nederlandse jazzmuzikanten tijdens het Dutch Jazz festival langs een aantal steden op Kyushu, waaronder Nagasaki, Saga en Ukiha.

Verder lezen
Bekijk de hele agenda en meer informatie over Holland-Kyushu op hollandkyushu.com
MONO Japan in Wallpaper
Arita 2016/
 

Did you find this information useful?
0