Iedere kunstdiscipline zijn eigen favoriete bestemming
Nederlandse cultuurexport in 2012 vooral naar Londen, Berlijn, New York, Istanbul, Guanajuato (Mexico), Frankfurt, Antwerpen, München, Rome en Tokio.
Uit recent onderzoek van DutchCulture, centre for international cooperation blijkt dat iedere kunstdiscipline eigen favoriete buitenlandse bestemmingen heeft. De top drie van best bezochte steden verschilt daarom per discipline. Ook laat de registratie van activiteiten zien dat elke discipline een eigen spreiding over de wereld kent. De best bezochte landen voor de hele culturele sector zijn sinds jaar en dag Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In 2012 registreerde DutchCulture (voorheen SICA) meer dan 13.500 culturele activiteiten wereldwijd van Nederlandse bodem. Dit is ruim 1.000 activiteiten meer dan in het jaar daarvoor.
Top drie: Duitsland, VS en VK
Duitsland is sinds de start van de database Buitengaats in 1999 vrijwel onafgebroken de belangrijkste bestemming van de Nederlandse cultuurexport. Ook de rest van de top drie (Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk) is constant. Opvallend is dat in de VS en het VK het aantal geregistreerde activiteiten sterker stijgt dan in Duitsland (resp. 11 en 6,25% versus 2,5%). De groei in de VS zit vooral in de sector muziek en dan met name pop (dance).
Opkomende economieën Turkije, Brazilië en Mexico
De notering van Turkije in de landentoptien (nummer zeven) in 2012 is geen verrassing, want de viering van 400 jaar diplomatieke relaties in 2012 (NLTR400) had een grote culturele component. Ook het aantal activiteiten in Brazilië blijft toenemen en vooral muziek heeft hier een groot aandeel in: dance, maar ook het Braziliaanse debuut van André Rieu met dertig uitverkochte concerten in Sao Paulo. Nederland was gastland tijdens het Guanajuato International Film Festival (GIFF) en dat verklaart grotendeels de hoge notering op plaats 12 van Mexico in het landenoverzicht. Andere verschuivingen passen in het gebruikelijke patroon van jaarlijkse verschillen in het aantal activiteiten in een land.
Buitengaats gevisualiseerd op wereldkaart
In de database Buitengaats verzamelt SICA vanaf 1999 de gegevens van Nederlandse culturele activiteiten in het buitenland in alle kunstdisciplines. Ook na de fusie van SICA met Trans Artists en MEDIA Desk in 2013 blijft de database een belangrijk meetinstrument voor het internationaal cultuurbeleid. Jaarlijks wordt het Buitengaatsoverzicht en de analyse gepubliceerd in een wereldkaart en infographics. De editie 2012 is van de hand van Studio Joost Grootens. Naast het landenoverzicht, bevat deze publicatie ook informatie over de internationale aanwezigheid van afzonderlijke sectoren in verschillende landen.
Publicatie Buitengaatskaart 2012
Download de kaart (in pdf, Engelstalig) hier of bestel de publicatie in hardcopy gratis via office@dutchculture.nl of T 020 6164 225