Indrukwekkende bijeenkomst met Juliano Mer Khamis
Impressie van Café Mediterranée op 23 september: Chris Keulemans (r.) in gesprek met Juliano Mer Khamis (l.) van het Freedom Theatre in Jenin.
Kunst als verzet
Waarmee is de Palestijnse kwestie het beste gediend? Met het binnenhouden van de vuile was of met het onder ogen zien van misstanden binnen de eigen gemeenschap? Juliano Mer Khamis van het Freedom Theatre in Jenin heeft daar een zeer uitsproken opvatting over die niet iedereen hem in dank afneemt: “De Palestijnen hebben de slag verloren. Ze zijn in iedere kuil gedonderd die de Israeli’s voor hen hebben gegraven en ze realiseerden te laat dat de wereld is veranderd sinds 9/11 en daarmee ook de manier waarop er tegen de Palestijnse strijd wordt aangekeken.” Een erkenning van het verlies is in zijn ogen het startpunt voor een nieuw fase in het verzet tegen de Israëlische bezetting. Kunst kan in dat verzet een wezenlijke rol spelen.
Zijn biografie leest als een script van een James Bond film. Na diverse omzwervingen is Mer Khamis neergestreken in het Palestijnse vluchtelingenkamp in Jenin. Hier helpt hij met zijn Freedom Theatre met name jonge Palestijnen te laten ontsnappen uit de eendimensionale rol van slachtoffer van de bezetting en een uitzichtloze situatie waarin de dood in een hoger aanzien staat dan het leven. Mer Khamis draagt vol verve het standpunt uit dat er meer manieren zijn waarop je je land kunt verdedigen dan alleen door te sterven als martelaar en dat kunst een daad van verzet kan zijn.
Lees ook het uitgebreide verslag van Café Mediterranée-bezoeker Anja Meulenbelt.