Kansen en impulsen voor Europese cultuurdiplomatie

Image
Afbeelding

Kansen en impulsen voor Europese cultuurdiplomatie

Op 10 juni verscheen het rapport Engaging the World: Towards Global Cultural Citizenship gepresenteerd.

Het rapport is de uitkomst van een onderzoek door een consortium van acht organisaties die actief zijn op Europees niveau. De Europese Commissie ondersteunde het onderzoek vanuit de Prepatory Action culture in EU external relations, een regeling voor beleidsvoorbereidend onderzoek. Het consortium kreeg de opdracht na een open call for tender in 2012. 

Engaging the world strekt zich uit over 54 landen -28 EU lidstaten, 16 landen die onder de European Neighbourhood Policy vallen en 10 Strategic Partnership landen. Centraal staat de vraag hoe culturele betrekkingen kunnen bijdragen aan een zichtbare en effectieve rol van de Europese Unie in een wereld, waar politieke en economische machtsverhoudingen in rap tempo veranderen.

Naast een uitvoerige inventarisatie van alle bestaande strategieën van afzonderlijke lidstaten, bevat het rapport ook een taxatie van de verwachtingen en opvattingen die leven bij overheden en in de culturele sector in landen buiten de Europese Unie en een inschatting op welke terreinen een intensivering van de culturele betrekkingen verschil kan maken voor de Europese Unie en de lidstaten.

Engaging the World werd op 10 juni in Brussel gepresenteerd. Op 25 juni zullen leden van het Europees Parlement zich er over buigen. In de komende maanden volgen presentaties en debatten in verschillende lidstaten. Een presentatie in Nederland zal waarschijnlijk plaatsvinden op 18 oktober tijdens de opening van de Azië-Europa bijeenkomst voor cultuurministers, de ASEM, in Rotterdam.

Verder lezen
Het rapport Engaging the World: Towards Global Cultural Citizenship, informatie over het consortium en onderzoek is beschikbaar op cultureinexternalrelations.eu 
Europees persbericht (NL) over het rapport

Did you find this information useful?
0