Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad 2018

Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa in 2018

22 januari 2018
Officiële aftrap op 26 en 27 januari

Vanaf komend weekend is Leeuwarden officieel Culturele Hoofdstad van Europa 2018!

Op 26 en 27 januari begint het Friese feest met op de vrijdag een programma dat door de hele provincie loopt. Op 27 januari wordt door het koninklijk paar het programma officieel geopend, begeleid door met muzikaal vuurwerk. Bekijk het openingsprogramma hier.

In 2018 laten de Friezen zien hoe zij het leven vieren en zorgen voor een gezonde planeet. Cultuur is daarbij niet het doel, maar het middel. Gedurende het jaar vinden in Leeuwarden, maar ook elders in Friesland en zelfs buiten de provinciegrenzen, activiteiten plaats die de verbondenheid in Friesland, maar ook die met het buitenland, laten zien. Met behulp van nieuwe perspectieven van internationale kunstenaars is een internationaal programma tot stand gekomen dat de Friese open gemeenschapszin (iepen Mienskip) centraal stelt.

Zo wandelen in augustus de iconische reuzen van het Franse straatspektakel Royal de Luxe door de straten van Leeuwarden; hebben elf gerenommeerde internationale kunstenaars elf fonteinen voor evenveel Friese steden ontworpen; en opent het Fries Museum twee grootschalige tentoonstellingen over Mata Hari en Escher. Het gehele hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018 is hier te lezen.

Sinds 1985 worden elk jaar twee Europese steden verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Afgelopen weekend al opende het programma in Valletta. Het programma Culturele Hoofdsteden van Europa is bedoeld om de rijkdom, verscheidenheid en gemeenschappelijkheid van Europese culturen te laten zien. De Culturele Hoofdstad is onderdeel van Creative Europe.