website Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

Photo: Jojanneke Hendriks
 

Meedoen met het Europees erfgoedjaar

Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed zet activiteiten en projecten in de schijnwerpers aan de hand van 12 thema's.
3 oktober 2017

Op 21 september meldden 140 genodigden van erfgoedorganisaties, gemeenten en provincies, fondsen en andere geïnteresseerden zich bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed voor de warming-up van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in 2018.  

Van vakmanschap tot buitenplaatsen
De thema’s van het erfgoedjaar zijn Creativiteit vanuit Traditie, Duurzaam Vakmanschap, Water, Gemaakt Landschap, Europese Routes, Verdedigingslinies, Erfgoed is van ons allemaal, Landgoederen en Buitenplaatsen, Beladen Erfgoed, Opgegraven Geschiedenis, Religieus Verleden en Grenzeloos Erfgoed.

Organisaties en instellingen kunnen erfgoedprojecten aandragen als schijnwerperproject voor een van de bovengenoemde thema’s. Ze kunnen eigen activiteiten die duidelijk raken aan het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, melden in de agenda van de nationale website.

Grote en kleine evenementen
Ook grote landelijke evenementen, zoals de Open Monumentendag, de Nationale Archeologiedagen, de Maand van de Geschiedenis, de Nationale Museumweek en Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa zullen in hun programma’s Europa extra belichten. Daarnaast zullen gedurende 2018 aparte activiteiten rond kennisuitwisseling en netwerken plaatsvinden.

Tijdens de werksessies van de warming up op 21 september deden aanwezigen inspiratie op en droegen ideeën aan voor het erfgoedjaar in relatie tot toerisme, nieuwe doelgroepen, het werven van vrijwilligers, cultuureducatie, samenwerken in Europa, crossovers en innovatie.

Op de website van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed zullen we regelmatig nieuws- en agenda-items plaatsen. Let op, deze website is work in progress.