10 May 2017

Nederlands toptheater in Engelse spotlights

Een greep uit de Nederlandse activiteiten tijdens Britse festivals in de eerste helft van 2017

Karlijn Hamer speelt haar bekroonde voorstelling Collaps tijdens het Brighton Fringe Festival

Het gaat goed met de Nederlandse podiumkunsten in het Verenigd Koninkrijk. In 2017 is op verschillende Britse festivals veel moois uit Nederland te zien. De onderhandelingen over de uittreding van Groot Brittannië uit de Europese Unie zijn onlangs van start gegaan maar de onzekerheid over culturele mobiliteit en toekomstige samenwerking leidt vooralsnog niet tot minder Nederlandse optredens in het Verenigd Koninkrijk. Een greep uit de Nederlandse activiteiten tijdens Britse festivals in de eerste helft van 2017:

Going Dutch: The Jazz Promotion Network
In opdracht van Dutch Performing Arts coördineerde het Jazz Promotion Network (JPN) het programma Going Dutch in 2017. Het programma stimuleert Nederlandse jazzmusici en groepen om op te treden en te touren in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Going Dutch is een overkoepelende campagne waarin voor elk concert jazz promoters en journalisten worden uitgenodigd. Voor meer informatie over dit programma kunt u terecht bij Dutch Performing Arts.

Brighton Fringe Festival
Het jaarlijkse Brighton Fringe Festival is tussen 5 mei en 4 juni 2017 in Brighton (Engeland). In deze editie zijn een aantal prijswinnende Nederlandse voorstellingen te zien van het Amsterdam Fringe Festival van de afgelopen vijf jaar: 

Karlijn Hamer met Collaps  - Winnaar Amsterdam Fringe Silver Award 2016
Nicole Geertruida en Cherish Menzo met EFES  - Winnaar Amsterdam Fringe Bronze Award 2016
Falk Huebner en Maarten Zaagman met I Will Carry You Over Hard Times  - Winnaar Amsterdam Fringe Spirit Award 2016
Ester Natzijl met Watching: Ceci n’est pas de Deux  - Winnaar Bronze Award Amsterdam Fringe 2015
Hiske Eriks met Wacht - Winnaar Dioraphte Amsterdam Fringe Gold Award 2011

Karlijn Hamer over spelen tijdens Brighton Fringe: "Het is een heel nieuwe en spannende ervaring om COLLAPS in het buitenland te spelen. Ik ben heel benieuwd naar de reacties van het Britse publiek. Muziek is een universele taal en ik hoop dat dit de eerste stap is naar meer internationale shows".

Het Fonds Podiumkunsten, de Nederlandse ambassadeAmsterdam Fringe Festival en de World Fringe Alliance ondersteunen het eerste Nederlandse seizoen in Brighton. Kijk voor meer informatie over het Brighton Fringe Festival, tickets en updates over het Nederlandse seizoen op de website van Brighton Fringe. 

SICK! Festival 2017
Tot slot was er nog het SICK! Festival in Manchester, dat was van 8 maart tot 25 maart. Het festival biedt een breed internationaal kunstprogramma vanuit verschillende perspectieven zoals wetenschappelijk onderzoek, volksgezondheid en liefdadigheid. Nederlandse makers die optraden waren:

Noah Voelker - Talking about you for hours 
Jaha Koo - Lolling and Rolling 
Ogutu Muraya - Fractured Memory 
Lucas De Man - De Man in Europe 
March: Julian Hetzel - Hello Hollow 
Anoek Nuyens - Help 

Maker Lucas De Man is enthousiast over zijn optreden in Manchester en meldt contacten te hebben opgedaan voor mogelijke verdere samenwerkingen.

Meer informatie
Wil je ook samenwerken met het Verenigd Koninkrijk? Hier vind je meer informatie, of neem contact op met Maxime Zeef.