Dutch International Cultural Activities 2016 (design: Catalogtree)
 

Nederlandse cultuurexport 2016

6 juni 2017
Verleggen kunstenaars en culturele instellingen hun werkterrein langzaam van Europa naar de rest van de wereld?

In Buitengaats brengt DutchCulture al meer dan vijftien jaar de gegevens van de Nederlandse cultuurexport in kaart. Dit jaar hebben we niet alleen gekeken naar het afgelopen jaar maar ook naar de hele beleidsperiode van 2013-2016.

In 2016 registreerden we 14.925 activiteiten over de grens van zo’n 4.000 Ne-derlandse makers en organisaties, waaronder optredens, tentoonstellingen, lezingen, presentaties en publicaties. Dat zijn ruim 400 activiteiten meer dan in 2015.

Cultuurbezuinigingen in veel Europese landen en spanningen in diplomatieke relaties elders maken werken over de grens er niet gemakkelijker op. Tegelijkertijd dienen zich steeds meer kansen en mogelijkheden aan voor culturele samenwerking met andere werelddelen. Met name in China en Brazilië registreerden we twee keer zoveel activiteiten als in 2015. Beide landen richtten zich vooral op creatieve industrie, waarbij São Paulo en Beijing de steden zijn met de grootste toename. Verder valt op dat New York Londen heeft ingehaald als belangrijkste stad voor de hele Nederlandse cultuurexport. 

De internationale ambities van Nederlandse kunstenaars en culturele organisaties lijken niet te lijden onder de toegenomen wereldwijde onrust. De komende jaren verzamelen we extra informatie in Buitengaats om beter inzicht te kunnen geven in de invloed van beleid, de concurrentiepositie van de Nederlandse cultuursector en de dynamiek in de internationale activiteiten.

Hier vindt u de nieuwste Buitengaatskaart, ontworpen door Catalogtree, met onze volledige analyse.

Heeft u vragen over Buitengaats, of over andere activiteiten van DutchCulture? Neem dan gerust contact op met ons