Nederlandse stripmakers gaan de straat op in Angoulême

Image
Afbeelding

Nederlandse stripmakers gaan de straat op in Angoulême

Nederland is goed vertegenwoordigd tijdens het 41e Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême van 30 januari tot en met 2 februari.

Eén van de 11 hoofdexposities is een overzichtstentoonstelling met werk van de Nederlandse tekenaar Willem (Bernhard Holtrop): Willem, ça c’est de la bande dessinée!. Deze expositie vloeit voort uit de Grand Prix du Festival die Willem in ontvangst mocht nemen tijdens de afgelopen editie. 

Mobiele expo met affiches van Nederlandse makers
Daarnaast is Nederland uitgenodigd een presentatie te organiseren. Onder de titel La bédé est dans la rue (de strip ligt op straat) maken twintig Nederlandse stripmakers en illustratoren dagelijks tien tot vijftien affiches die in de stad worden verspreid. Deze mobiele tentoonstelling wisselt ieder etmaal. De striptekenaars werken in een speciaal voor de gelegenheid gebouwd atelier op een centrale plek op het festival, onder toeziend oog van het publiek. De affiches leveren commentaar op actuele thema's in Frankrijk en verwijzen naar het activistische verleden van Willem, die tijdens de jaren zestig in Parijs deelnam aan de studentenopstanden. 

De delegatie bevat zowel gevestigde als veelbelovende namen uit de stripwereld: Anne Staal, Eva Staal, Henk Kuijpers, Erik de Graaf, Paul Teng, Barbara Stok, Peter van Dongen, Hanco Kolk, Jan Cleijne, Flo de Goede, Maaike Hartjes, Marcel Ruijters, Robert van Raffe, Michiel van de Pol, Guido van Driel, Typex, Sam Peeters, Nanne Meulendijks, Aimée de Jongh, Erik Wielaert, Pieter Geenen, Andre Slob, Ype Driessen, Eric Heuvel, Jeroen Funke. De organisatie is in handen van Joost Swarte & Willem (maitres d’atelier), Gert Jan Pos (direction), Sjoerd van Ree & Robin Maatman (zeefdrukkers) en Ruben Steeman (blog).  

www.labedeestdanslarue.com
www.facebook.com/labedeestdanslarue
www.bdangouleme.com

Did you find this information useful?
0