Op 21 juni vertoont Cinémathèque Française de film Mijn nachten met Susan, Olga, Albert, Julie, Piet & Sandra (Pim de la Parra, 1975) met een inleiding door Willeke van Ammelrooy.

Saison culturelle Oh! Pays-Bas eindigt met feestelijke semaine de festivités in Parijs

21 juni 2018
Een week vol cultuur en innovatie uit Nederland omlijst het slot van het Nederlands cultureel seizoen Oh! Pays-Bas in Frankrijk.

Sinds half 2017 spannen de cultuurfondsen en sectorinstellingen in Nederland zich samen met de ambassade in Parijs in om Nederlandse cultuur zichtbaarder te maken in Frankrijk.  Nu we na een jaar de balans kunnen opmaken, liegen de resultaten er niet om. Door heel het land en in alle kunstrichtingen vallen er mooie hoogtepunten te noemen. 

Zo waren onze Nederlandse schrijvers goed vertegenwoordigd op grote Franse literaire festivals. Tijdens het Nederlands gastlandschap op het festival Comédie du Livre in Montpellier waren er maar liefst 30 Nederlandse auteurs te gast. Overigens gaat de campagne Les Phares du Nord van het Nederlands Letterenfonds nog door tot begin 2019, met gastlandschappen op Le Marathon d’Automne in Toulouse en Festival Le Printemps du Livre in Grenoble. 

Montpellier was ook een belangrijk toneel voor de Nederlandse dans, het Nationale Ballet stond voor het eerst op Montpellier Danse. Na afloop van de première werd Hans van Manen geëerd als Commandeur dans l’ordre des arts et des lettres.

In Parijs waren er tentoonstellingen te bewonderen over Vermeer en tijdsgenoten: Vermeer et les maîtres de la peinture de genre in het Louvre, het Ed van der Elsken retrospectief van het Stedelijk Museum reisde naar Jeu de Paume, en een groot retrospectief van Karel Appel was te zien in Musée de l’art moderne de ville de Paris. 

Wil je een compleet overzicht van Nederlandse activiteiten in Frankrijk in 2017? Kijk dan hier.

Met de slotmanifestatie deze week in Parijs wordt dit mooie jaar nu dus feestelijk afgesloten. Niet alleen vindt alweer de 3e editie van Le Boekenbal plaats op het Atelier Néerlandais, ook treedt het collectief Jungle by Night op tijdens het Fête de la musique en is er een retrospectief van Nederlandse erotische films in de Cinématheque Française: The Dutch sexwave of the seventies

Het Atelier Néerlandais is tevens de plek waar tables rondes plaatsvinden met Nederlandse en Franse modeontwerpers over innovatie en duurzaamheid in de mode, en ontmoetingen tussen Franse en Nederlandse professionals uit het boekenvak in samenwerking met het Franse Centre National du Livre. 

De hele zomer lang zijn er nog twee exposities met Nederlandse kunst in Parijs: een installatie van Batia Stuter is tot en met 26 augustus te bewonderen in hip cultureel centrum LE BAL en eveneens tot 26 augustus is werk van Kees van Dongen in Musée de Montmartre te zien. 

Het slot markeert tevens het vertrek van cultureel attaché Bart Hofstede. Hofstede vertrekt naar China en Friso Wijnen, eerder cultureel attaché in Madrid, neemt deze zomer het stokje over.  

Meer weten: Lisa Grob