Sjeng Scheijen artistiek leider NLRF2013

Sjeng Scheijen artistiek leider NLRF2013

In 2013 bundelen de Nederlandse en Russische overheid, culturele instellingen en het bedrijfsleven de krachten voor een bijzondere focus op Rusland. Sjeng Scheijen is benoemd als artistiek leider van het culturele programma van NLRF2013.

Slavist, curator en schrijver Sjeng Scheijen (1972) is specialist op het gebied van de Russische kunst van de negentiende en vroegtwintigste eeuw. Scheijen is verbonden aan het Leiden Institute for Cultural Disciplines, waar hij werkt met een Veni stipendium van het NWO. Voor verschillende musea stelde hij tentoonstellingen samen met Russische Kunst, waaronder ‘Ilya Repin, Het Geheim van Rusland’ en ‘In Dienst van Diaghilev’, beiden voor het Groninger Museum. Zijn tentoonstelling ‘Russian Landscape in the Age of Tolstoy’, reisde na Groningen ook naar de National Gallery in Londen.

Zijn biografie van de Russische kunstvernieuwer Sergei Diaghilev werd wereldwijd zeer lovend ontvangen. Een Russische en het Japanse vertaling is in voorbereiding. Scheijen schrijft regelmatig over film, poëzie, dans, klassieke muziek en politiek. Sinds enkele jaren publiceert hij ook steeds vaker over hedendaagse Russische kunst.

In 2008 en 2009 werkte Sjeng Scheijen als cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Moskou. Sinds 2008 is hij lid van de Raad van specialisten van de Hermitage Amsterdam.

Zie ook
Rusland-Nederland 2013 op de SICA site
Nederland-Ruslandjaar 2013 | ministerie van Buitenlandse Zaken

Did you find this information useful?
0