Speciale uitgave Buitengaats

Image
Afbeelding
Caption
Uitsnede van de Buitengaatskaart die DutchCulture maakte voor de gemeente Amsterdam.
Authors
Niels Schrader

Speciale uitgave Buitengaats

Samen met de gemeente maakte DutchCulture een analyse van Amsterdamse cultuurexport: Buitengaats kunst en cultuur Amsterdam.

De verbindingen van de Amsterdamse kunst- en cultuursector met de rest van de wereld zijn talrijk en divers. De afdeling Kunst en Cultuur van de gemeente Amsterdam wilde dit graag in beeld brengen, ter ondersteuning van de internationale ambities in de Hoofdlijnennota Kunst en Cultuur 2017-2020, het centrale beleidsdocument voor het volgende kunstenplan in de hoofdstad.

Met ontwerper Niels Schrader/Mind Design, maker van de DutchCulture Buitengaatskaart 2013, maakten we Buitengaats kunst en cultuur Amsterdam 2013 -2014. De kaart als bijlage verschenen bij de begin oktober verschenen Hoofdlijnennota. Op dit moment is de kaart alleen beschikbaar als pdf document, maar naar verwachting volgt later dit najaar nog een papieren versie, net als bij de reguliere Buitengaatskaarten.

Voor de 'Amsterdamse' Buitengaatskaart hebben we de gegevens over 2013 en 2014 gebruikt. In totaal gaat het hierbij om ruim 26.000 activiteiten, waarvan ruim 10.000 Amsterdam als vertrekpunt hebben, omdat de kunstenaar hier woont of werkt of omdat de organisatie hier is gevestigd.

Samen met de afdeling Kunst en Cultuur analyseerden we de data en noteerden we wat ons het meeste opviel. Bijvoorbeeld dat de belangrijkste bestemmingen van de Amsterdamse export voor een flink deel overeen komen met de geografische focus- en acquisitiesteden van de gemeente. Maar ook dat de Amsterdamse sector vrijwel nauwelijks actief is in de de zogeheten herkomstlanden, hoewel de gemeente daar wel een actief beleid voor uitwisseling van kennis en expertise voor heeft.
 

Did you find this information useful?
0