Terug naar Deshima in OVT op Radio 1
De eerste uitzending Terug naar Deshima was zondagochtend 11 december te beluisteren bij OVT (Onvoltooid Verleden Tijd) op Radio 1 en kunt u hier terug luisteren. De tweede en laatste aflevering van zondag 18 december kunt u hier terugluisten.
Wat is Deshima?
Twee eeuwen lang was het bruggetje tussen Nagasaki en het piepkleine handelseiland Deshima het enige contact tussen Japan en het Westen. Vanaf 1641 mocht Nederland als enige land handel drijven met Japan, zolang dat maar gebeurde vanaf de besloten enclave Deshima in de baai van Nagasaki. Deshima was amper twee voetbalvelden groot en bleek uiteindelijk belangrijker als doorgeefluik voor wetenschappelijke kennis dan als handelspost. In de loop van de tijd verdwenen haar contouren langzamerhand in het stratenplan van de groeiende stad.
Herlevend eiland
Sinds 1951 wordt het oude handelseilandje gerestaureerd, dat in totaal 100 miljoen euro kost. Radiomaker Marten Minkema reisde samen met de Nederlandse Japankenner Matthi Forrer af om antwoorden te vinden op vragen zoals ‘Wat is de betekenis van het herbouwde Deshima in de 21e eeuw? Voor de Nederlanders, die met gemengde gevoelens terugkijken op hun VOC-verleden, en voor de moderne Japanners, die nog steeds in een relatief gesloten land wonen?’ en ‘Zou het herlevende Deshima een belangrijk symbool kunnen worden voor het belang van dialoog tussen de naties in deze wereld?’ De bevindingen van Minkema en Forrer zijn te beluisteren in het tweeluik op 11 en 18 december.
De VPRO radiodocumentaires over Deshima zijn gesteund door Holland-Kyushu en Shared Cultural Heritage.
Lees meer over het project op Holland-Kyushu en lees ook de achtergrondartikelen in de VPRO Gids: deel 1(PDF, 7 p.) en deel 2 (PDF, 5 p.).