Terugkijken en lezen: Cultuur Top 100

8 juni 2017
Arnon Grunberg, Ivo van Hove en Martin Garrix voeren de lijst aan van meest invloedrijke Nederlandse kunstenaars in het buitenland.

Op 7 juni werd in het Mauritshuis de Cultuur Top 100 bekendgemaakt door NRC en DutchCulture. De top 3 bestaat dit jaar uit: Arnon Grunberg, Ivo van Hove en Martin Garrix. Het werk van winnaar Arnon Grunberg verscheen in 40 talen en hij heeft de meeste internationale optredens als auteur op zijn naam staan, waaronder de openingstoespraak van de Frankfurter Buchmesse van 2016.

Grunberg sprak via een videoboodschap mooie dankwoorden vanuit het theater in Gent waar hij –hoe kan het ook anders bij de meest invloedrijke Nederlandse kunstenaar in het buitenland- moest optreden terwijl de bekendmaking in Den Haag plaatsvond: “Je doet de dingen die je doet niet alleen voor de mensen met je eigen taal, maar voor iedereen”. 

Barbara Barend sprak met boegbeelden Francien Houben (nummer 4), Jorinde Keesmaat en Joshua Nolet (beide nog niet in de Top 100, maar hard op weg) tijdens de bekendmaking over hun ervaringen om succesvol te worden in de Verenigde Staten. 

Behalve de gezichtsbepalende makers van de Cultuur Top 100 waren er in 2016 nog veel meer Nederlandse makers en creatieven die aan de weg timmerden in het buitenland. DutchCulture registreerde afgelopen jaar 14.925 activiteiten van ruim 4.000 makers en culturele organisaties. Waar ze dat deden, is goed terug te zien op onze dynamische Buitengaatskaart.  

Terugkijken en lezen
De bekendmaking van de Cultuur Top 100, het mooie optreden van zangeres en jurylid Michelle David en het dankwoord van Arnon Grunberg zijn terug te kijken via onze Facebookpagina. Bekijk ook de volledige Cultuur Top 100 ranglijst, en lees de interviews en achtergrondartikelen