Thomas Kaplan ontvangt koninklijke onderscheiding

Thomas Kaplan ontvangt koninklijke onderscheiding

Magazine tags
Kunstverzamelaar gebruikt Nederlandse collectie om relaties te leggen tussen verschillende landen

De Amerikaanse ondernemer en filantroop Thomas S. Kaplan heeft voorafgaand aan de opening van de grootschalige expositie “The Age of Rembrandt and Vermeer: Masterpieces of The Leiden Collection” in het Hermitage museum in Sint Petersburg de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen voor zijn inzet om Nederlandse cultuur te verspreiden. Het echtpaar Kaplan heeft in vijftien jaar een indrukwekkende collectie van Nederlandse kunst uit de 17de eeuw opgebouwd en zet zich in om dit Nederlandse erfgoed met zoveel mogelijk mensen wereldwijd te delen.

De collectie van de Kaplans - de Leiden-collectie, genoemd naar Rembrandts geboorteplaats - was eerder te zien in het Louvre, Shanghai, Bejing, en Moskou. Begin 2019 gaat ze naar het Louvre Abu Dhabi.

Ambassadeur Renée Jones-Bos van de Nederlandse ambassade in Moskou speldde de onderscheiding bij Thomas Kaplan op in de werkkamer van directeur Piotrovsky van de Hermitage, het grootste Russische museum. Ze prees de verzamelaar omdat hij zijn kunst deelt met de rest van de wereld, in plaats van de collectie voor zichzelf te houden. ‘You could have decided to keep the art to yourself, but now it is a gift to all of us’.

Kaplan onderstreepte in zijn dankwoord dat hij zijn kunstcollectie gebruikt om relaties te leggen tussen verschillende landen. ‘We want to use Dutch art to build bridges between countries, especially now. Art has the great power to remind us that there are more things that unite us than things that divide us.’ Volgens Kaplan heeft hij de kunstwerken dan ook niet in zijn bezit, maar te leen van volgende generaties.

Meer over de collectie is te vinden op de website van The Leiden Collection.

Did you find this information useful?