Twee Nederlandse winnaars EU Prijs voor Cultureel Erfgoed

Twee Nederlandse winnaars EU Prijs voor Cultureel Erfgoed

De Hallen in Amsterdam en Huis Doorn zijn onderscheiden met de EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Award 2015.

In totaal ontvangen 28 organisaties de erfgoedprijs. De Hallen in Amsterdam valt de eer ten beurt in de categorie Conservatie. De stichting Vrienden Huis Doorn krijgt de prijs in de categorie Bijzondere inzet. Europa Nostra ontving 263 voordrachten uit 29 landen.

De uitreiking zal plaatsvinden tijdens een ceremonie op 11 juni in het stadhuis van Oslo in Noorwegen. Bij die gelegenheid zullen ook zeven prijswinnaars tot Grand Prix laureaat worden uitgeroepen en ontvangt één winnaar de Publieksprijs op basis van een online verkiezing. Er kan gestemd worden tot en met 31 mei.

De Hallen in de Amsterdamse Kinkerbuurt is een voormalige tramremise, die na een langdurig herontwikkelingstraject een nieuwe bestemming heeft gekregen als centrum voor media, cultuur, mode, horeca en ambachten.

Huis Doorn is een landhuis uit de zeventiende eeuw dat vooral bekend is als verblijfplaats van de verdreven Duitse keizer Wilhelm II, die er van 1920 tot zijn dood in 1941 woonde. De toegewijde inzet van de 180 vrijwilligers van Vrienden Huis Doorn is van grote betekenis voor het behoud en het toegankelijk houden van Huis Doorn.

De EU Prijzen voor Cultureel Erfgoed worden ieder jaar uitgereikt door Europa Nostra. Voordrachten voor de Europa Nostra Awards 2016 kunnen vanaf 1 mei worden ingediend.