Vier locaties krijgen Europees Erfgoedlabel

Image
Afbeelding

Vier locaties krijgen Europees Erfgoedlabel

Op dinsdag 8 april ontvangen vier bijzondere locaties het Europees Erfgoedlabel.

De uitreiking van het label vindt plaats in Brussel. In aanwezigheid van Doris Pack, Europarlementariër en voorzitter van de parlementaire commissie voor Cultuur en Onderwijs en erfgoedexperts reikt Androulla Vassiliou, Eurocommissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd, het label uit aan vier locaties in Europa.

De vier plekken die het Europees Erfgoedlabel ontvangen zijn Kamp Westerbork en het Vredespaleis in Nederland, het archeologische park Carnuntum in Oostenrijk en de Grote Gildehal in Tallinn, Estland. Zij staan symbool voor Europese integratie, idealen en geschiedenis.

Europese waarden
Steven Hoogstraten, directeur van het Vredespaleis, is blij met het label: “Het Vredespaleis is een universeel symbool voor Vrede en Recht. Ontstaan in het begin van de 20e eeuw met de steun van alle europese staten, draagt het bij uitstek de waarden uit waarop ook de Europese constructie is gegrondvest: het respect voor de rechtsstaat als basis voor een vreedzame wereld. Het Europees Erfgoedlabel bevestigt deze origine, en draagt bij aan het besef dat de oorlogen die Europa zo pijnlijk hebben getroffen ook elders en tot elke prijs vermeden moeten worden.”

Nieuwe ronde aanmelding is gestart
Met het Europees Erfgoedlabel worden plaatsen die de Europese geschiedenis weerspiegelen op de kaart gezet. In 2015 mag Nederland weer kandidaten voordragen. Tot 15 september 2014 zijn voordrachten welkom bij DutchCulture. Voor informatie en advies rond de aanvraagprocedure kunt u ook terecht bij DutchCulture en op europeeserfgoedlabel.nl

In samenwerking met het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Raad voor Cultuur heeft DutchCulture een online publicatie ontwikkeld voor Nederlandse erfgoedsites die zich oriënteren op het Europees Erfgoedlabel: Online magazine Europees Erfgoedlabel: de thema's van Nederland

Did you find this information useful?
0