Weer stijging Nederlandse muziekexport

Weer stijging Nederlandse muziekexport

In 2010 steeg de Nederlandse muziekexport met 25% ten opzichte van 2009. Met deze cijfers is de export van de Nederlandse populaire muziek voor de zesde keer op een rij gestegen.

Dance, klassiek en gitaren
Nederland blinkt voornamelijk uit in drie genres: waar elektronische muziek wederom het grootste deel voor haar rekening neemt is daarnaast populair klassiek, met André Rieu als belangrijkste exponent, en rock/punk/metal populair. In totaal zijn meer dan 450 Nederlandse acts in grote of enige mate actief geweest in het buitenland in 2010. Het grootste deel van de omzet was afkomstig uit optredens.

De cijfers zijn traditiegetrouw bekendgemaakt tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen. Het bureau Perfect & More onderzoekt jaarlijks naar de economische waarde van de internationale activititeiten van de Nederlandse muzieksector. Het volledige rapport staat op de website van Buma Cultuur.

De cijfers van het exportrapport bevestigen de jaarlijkse SICA Buitengaats analyse over 2010. Van alle sectoren is muziek het best vertegenwoordigd op de buitenlandse podia en binnen de muzieksector doen vooral de dance dj's, André Rieu en de punk-metal-rock scene het goed. In april 2012 publiceert SICA het Buitengaatsoverzicht 2011.

Veel frequent travellers vanuit de muziek in Buitengaats in 2010
SICA Buitengaats 2010

Did you find this information useful?
0