Zuid-Korea
Zuid-Korea
De Zuid-Koreaanse economie ontwikkelt zich in razend tempo en staat wat omvang betreft op plaats 11 van de wereldranglijst. De handelsbetrekkingen met Nederland zijn uitstekend en Zuid-Korea is ons tweede belangrijkste exportland in Azië.
Nederland staat in Zuid-Korea vooral bekend als herkomstland van Hendrick Hamel. Hij spoelde er in 1653 aan als VOC-schipbreukeling en schreef als eerste westerling een reisverslag over Korea. Ook muzikant Wouter Hamel (voor zover bekend geen nazaat van Hendrick), Nijntje, Vincent van Gogh en de gigantische badeend van Florentijn Hofman zijn bekende Nederlandse iconen.
In het internationaal cultuurbeleid 2017-2020 van Nederland is Zuid-Korea een maatwerkland. Nederland ziet vooral kansen in het investeren in de export van urban design en Nederlandse architectuur. Ook de aankomende Olympische Winterspelen in 2018 in PyeongChang zijn een stimulans voor meer culturele uitwisseling.
Veel kansen voor design en architectuur uit Nederland
Seoel en andere Koreaanse metropolen ontwikkelen zich tot leefbare stedelijke omgevingen met volop ruimte voor groen, vrijetijdsbesteding en culturele activiteiten. Zuid-Korea zoekt hierbij actief naar internationale partners. Nederland grijpt deze kans door te investeren in de export van urban design en architectuur.
De Olympische Winterspelen in PyeongChang in 2018 en de oplevering van het nieuwe ambassadegebouw (concept Embassy of the Future) vormen aanleidingen de Nederlandse creatieve industrie op de kaart te zetten. De Nederlandse ambassade wil het tonen van oude schilderkunst én hedendaagse beeldende kunst en de uitwisseling van kennis met Koreaanse musea en galeries bevorderen. Zo werkt de Rijksakademie van beeldende kunsten al tien jaar succesvol samen met de Arts Council Korea. Ook (klassieke) muziek en choreografie uit Nederland krijgt een extra duwtje in de rug.