Lotte world tower, Seoul, South Korea

Photo: Cloud shepherd / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Zuid-Korea

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Zuid-Korea.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 24 maart 2020

Algemene maatregelen 
Sinds 23 februari heeft de Zuid-Koreaanse regering de viruswaarschuwing op het hoogste niveau gebracht: rood. Hierdoor zijn 36 door het Ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme beheerde musea, bibliotheken en theaters in het hele land sinds 25 februari tot nader orde gesloten, zoals het National Museum of Modern and Contemporary Arts, Asia Culture Centre en het National Theatre. De meest recente aankondiging is dat deze instellingen gesloten blijven tot 22 maart. Of ze na 22 maart weer open zullen gaan, zal afhangen van de ontwikkelingen omtrent de COVID-19 situatie en is onderhevig aan verdere wijzigingen. Niet alleen nationale en openbare culturele instellingen, maar ook veel (particuliere) musea zijn vanwege de huidige omstandigheden gesloten. Door deze sluitingen zijn veel culturele activiteiten geannuleerd of uitgesteld, of eerder beëindigd dan gepland. Zie ook de website van het Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Zuid-Korea, kijk hier.

Maatregelen bij aankomst in Zuid-Korea
Sinds 12 maart heeft de regering besloten dat reizigers uit vijf Europese landen, waaronder Nederland, direct bij aankomst in Zuid-Korea in quarantaine moeten. Aangezien COVID-19 zich wijd verspreid heeft in deze landen (naast Nederland ook Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk), zijn speciale toegangsmaatregelen ingesteld voor degenen die hier zijn geweest of daar hebben verbleven. Zij moeten gecheckt worden op koorts en moeten documenten indienen over hun gezondheidstoestand, zo is gedicteerd door het Korea Centre for Disease Control and Prevention. Ze zijn verplicht om een zelfdiagnose-applicaties op hun smartphones te downloaden waarmee ze onder toezicht worden gesteld als ze symptomen vertonen. Bij aankomst in Zuid-Korea moeten ze informatie verstrekken waaronder mobiele telefoonnummer en verblijfsadres. Deze maatregelen zijn per 16 maart uitgebreid tot alle Europese landen. 

Flexibele ambassade 
De ambassade volgt het reisadvies van de Nederlandse regering voor inkomende Nederlandse culturele professionals op de voet, en geeft hen indien nodig updates en advies over de huidige lokale situatie. Het is echter aan de ontvangende (lokale) organisaties om uiteindelijk te beslissen over het annuleren dan wel uitstellen van geplande activiteiten. Tot nu toe zijn de meeste programma's, die de fysieke aanwezigheid van artiesten vereisen, uitgesteld. De ambassade gaat flexibel om met annuleringen of uitstel van culturele programma’s van en door Nederlandse makers die zij heeft gesubsidieerd. 

Financiële steun voor de cultuursector
Het Ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme heeft de Korea Arts Management Service aangesteld als contactorganisatie over COVID-19-gerelateerde (financiële) steun aan kunstenaars en culturele instellingen. Het Ministerie heeft ondersteunende instrumenten geïntroduceerd, zoals het verstrekken van kosten voor levensonderhoud voor artiesten en beurzen voor productievoorbereiding. Tot dusver lijken de meeste overheidsinstrumenten eerder op leningen dan op directe compensatie, aangezien het moeilijk is om in te schatten wat de omvang van geleden schade is en of dit veroorzaakt is door COVID-19. In ieder geval moet eerst worden gecontroleerd bij de ontvangende (lokale) organisaties van de activiteit. 

Digitale musea
Veel musea die tijdelijk hun deuren hebben gesloten, bieden nu content digitaal aan. Denk bijvoorbeeld aan een serie op SNS-kanalen over kunstwerken in collecties, of uit tentoonstellingen die eerder zijn gesloten vanwege de maatregelen. Sommige musea publiceren videoclips van conservatoren die een virtuele rondleiding geven door tentoonstelling, of zelfs complete online VR tentoonstellingen.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Korea-adviseur I.Yang@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Zuid-Korea in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.