|
Image
Image
Jelle Burggraaff, DutchCulture
Jelle Burggraaff
Role
Head of Mobility & Advice / Creative Europe Desk NL
Email
j.burggraaff [at] dutchculture.nl
 

Terugblik DutchCulture Congres ‘Lokaal beleid, grenzeloze ambities’

Image
Image
Authors
DutchCulture
Discipline
Education
Heritage
Visual Arts
Country
Netherlands

Terugblik DutchCulture Congres ‘Lokaal beleid, grenzeloze ambities’

Een korte terugblik op een inspirerende en leerzame dag over internationale culturele samenwerking voor gemeenten en provincies.

De eerste editie van het DutchCulture Congres richtte zich op internationale culturele samenwerking voor gemeentelijke en provinciale beleidsmakers. Welke kansen liggen er voor makers uit de regio en hoe kunnen plaatselijke beleidsmakers hen daarbij helpen? Wat zijn voordelen van internationalisering voor gemeenten en provincies, en hoe actief zijn lokale kunstenaars, artiesten en gezelschappen?

Barbera Wolfensberger, Directeur-Generaal Cultuur en Media bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) opende het congres met een warm pleidooi voor internationale culturele samenwerking op decentraal niveau. Zo wees zij erop dat investeringen in internationalisering binnen het lokale cultuurbeleid ook voor de makers zelf heel interessant kunnen zijn. Want door lokale kunstenaars, artiesten en gezelschappen in de regio te helpen met hun internationale ambities, komen zij zelf ook beter op de kaart te staan. Daarnaast onderstreepte Wolfensberger dat de inzet voor internationale culturele samenwerking verder reikt dan alleen het individuele belang van makers en overheden: “Juist in deze tijden van grensoverschrijdende uitdagingen, zoals de klimaatcrisis en de energietransitie, moet je ervoor zorgen dat je niet tegenover elkaar, maar naast elkaar komt te staan.”

Media
Image
Harry Tupan and Else Gootjes looking into the camera, Iris Ruisch sits on a white chair looking to her left and Henri Swinkels stands in front of a white wall with arms crossed
Caption
Harry Tupan, Iris Ruisch, Henri Swinkels en Else Gootjes
Authors
DutchCulture

Talkshowtafel

Na het welkomstwoord en de inleiding van de moderators, onze directeur Kirsten van den Hul en hoofd Mobility & Advice/Creative Europe Desk Jelle Burggraaf, begonnen we met een talkshow. Gasten waren Harry Tupan (directeur van het Drents Museum in Assen), Iris Ruisch (directeur van State of Fashion in Arnhem), Henri Swinkels (directeur-bestuurder van Kunstloc Brabant in Tilburg) en Else Gootjes (Future is Heritage Gelderland). Zij gingen in op het belang van internationale culturele samenwerking op lokaal en regionaal niveau en deelden hun eigen ervaringen op dit gebied. Ook benadrukten zij hoe belangrijk de impact van deze samenwerking kan zijn. 

In tijden van grensoverschrijdende uitdagingen moet je ervoor zorgen dat je niet tegenover elkaar, maar naast elkaar komt te staan
Barbera Wolfensberger - Directeur-Generaal Cultuur en Media Ministerie van OCW

Inspiratiesessies

Aansluitend op de talkshow verspreidden de deelnemers zich over verschillende interactieve inspiratiesessies, onderverdeeld in de thema's: ’Subsidiemogelijkheden op het gebied van mobiliteit’, ‘Ondersteuning aan makers met internationale ambities’, ‘De meerwaarde van Europese culturele samenwerking (Creative Europe)’, ‘Erfgoed vanuit Europees perspectief: verduurzaming en herbestemming’, ‘De voordelen van samenwerken met kunstresidenties', ‘Europese Culturele Hoofdstad 2033: jouw stad kandidaat?’ en ‘Samenwerken met Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius’.

Het congres eindigde met een plenaire sessie waarin de deelnemers hun reacties en ervaringen deelden. Het eerste resultaat van een dag vol interactieve en verdiepende sessies was dat we veel beleidsmakers hebben weten te informeren en inspireren om te investeren in internationalisering binnen het lokale cultuurbeleid.

Media
Image
Group of people sitting in a purple lit room talking with each other
Caption
Inspiratiesessie ‘De voordelen van samenwerken met kunstresidenties', DutchCulture Congres 2023
Authors
DutchCulture

Kennis, ideeën en contacten

Dat we ons doel bereikt hebben blijkt ook uit onze enquête. Bezoekers waren met name gemotiveerd om inspiratie en kennis over internationale samenwerkingen op te doen (respectievelijk 83 en 75%). Het congres heeft daar wezenlijk aan bijgedragen. Tachtig procent van de aanwezigen geeft aan geïnspireerd te zijn door de voorbeelden en sessies die aan bod kwamen en zestig procent is nu bekender met de regelgeving omtrent internationaal cultureel (samen)werken.

Netwerkmogelijkheden waren er ook, en werden gewaardeerd met een 8,1. Van de bezoekers zegt 64% belangrijke (inter)nationale contacten te hebben opgedaan. Of het deelnemers lukt de opgedane inspiratie, motivatie en nieuwe samenwerkingspartners vast te houden en om te zetten in concrete acties? Maar liefst 82% van de aanwezigen heeft een van de besproken thema’s binnen de eigen organisatie op de agenda gezet. We hopen dat hier veel moois uit voortvloeit, en kijken uit naar de resultaten.

Om de deelnemers hierbij te helpen presenteren we binnenkort de belangrijkste vragen en antwoorden uit de verschillende inspiratiesessies, de learnings van de dag en concrete tips & tricks voor cultureel beleidsmedewerkers.

Het DutchCulture Congres 2023 werd georganiseerd in samenwerking met Interprovinciaal Overleg (IPO), Kunsten '92, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Hermes Netwerk Cultuurbeleid.

Did you find this information useful?
0