|
Image
Image
Albert Meijer
Role
Advisor Culture - Creative Europe
Email
a.meijer@dutchculture.nl
 

Arts Council England investeert meer buiten Londen

Arts Council England investeert meer buiten Londen

Basisinfrastructuur 2018-2022 van Engeland: 183 culturele instellingen voor het eerst ondersteund, 170 miljoen pond meer naar de regio.

De komende vier jaar wordt meer geïnvesteerd in cultuur in de Engelse regio. Arts Council England presenteerde op 29 juni de plannen voor de vierjarige National Portfolio (te vergelijken met de Nederlandse Basisinfrastructuur) en kondigde een gezondere regionale balans in financiering aan. Arts Council England verhoogt voor de periode 2018-2022 het budget voor de regio buiten Londen met 170 miljoen pond, een toename van bijna 5 procent. Liefst 183 instellingen worden voor het eerst ondersteund door de National Portfolio.

Geografische balans
Al tijden ligt de allocatie van cultuurgelden in Engeland onder vuur: zo zou er een te grote voorkeur bestaan voor culturele instellingen in Londen, ten koste van die in de regio. In december 2016 stelde de parlementaire commissie voor Cultuur, Media en Sport al voor om een hoger percentage te reserveren voor de regio buiten Londen. Minister voor Cultuur en Digitalisering Matt Hancock nam hier bij zijn aanstelling in september al een voorschot op met de woorden: "No one should be excluded... because of their postcode".

De beslissing om meer te investeren in de Engelse regio heeft gevolgen voor de ondersteuning van een aantal grote namen in de sector: onder meer the National Theatre en the Royal Opera House krijgen 3 procent minder subsidie in de periode 2018-2022. Ter illustratie: dat betekent 750.000 pond per jaar minder voor the Royal Opera House.

Regionalisering van cultuurbeleid
Ook in Nederland speelt de discussie om meer te investeren in regionale cultuur. Zo heeft de Raad voor Cultuur een verdere regionalisering van het cultuurbeleid geadviseerd in Agenda Cultuur 2017-2020 - en verder. DutchCulture onderzoekt de regionalisering van (internationaal) cultuurbeleid in een aantal landen in Europa en publiceert binnenkort de resultaten.