|
Image
Image
Albert Meijer
Role
Advisor Culture - Creative Europe
Email
a.meijer [at] dutchculture.nl

|
Image
Image
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl

|
Image
Image
Emma O'hare
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
e.ohare [at] dutchculture.nl

|
Image
Image
Jelle Burggraaff, DutchCulture
Jelle Burggraaff
Role
Head of Mobility & Advice / Creative Europe Desk NL
Email
j.burggraaff [at] dutchculture.nl

|
Image
Image
Jordi Wijnalda
Role
Communications Advisor Creative Europe Desk
Email
j.wijnalda [at] creativeeuropedesk.nl

Creative Europe Dag 2023: diversiteit & inclusie

Image
Image
Campagne beeld voor Creative Europe Dag 2023
Authors
DutchCulture

Creative Europe Dag 2023: diversiteit & inclusie

De jaarlijkse Creative Europe dag keert terug op 14 december. Dit jaar is het thema Diversiteit & Inclusie.
Date(s)
-
Cross-sectoraal

Praktische informatie

Locatie: De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam*
Datum: 14 december 2023
Tijd: 13:00 - 18:00
Deadline voor aanmelden: was 7 december om 13:00 (CET). Aanmelden is op dit moment niet meer mogelijk.

* De Nieuwe Liefde is rolstoeltoegankelijk.

Iedereen verdient het om gehoord, gezien en betrokken te worden. Creative Europe heeft daarom diversiteit en inclusie als speerpunt opgenomen in het financieringsprogramma en daarmee ook in de subprogramma's Cultuur, MEDIA en Cross-sectoraal. Dit betekent dat je als aanvrager deze urgente speerpunten ook dient op te nemen in je aanvraag — en, zo hopen en stimuleren wij, ook in je werkpraktijk en creativiteit. En aangezien we ons goed kunnen voorstellen dat je daarbij nog praktijkgerichte hulp en inspiratie kunt gebruiken, reiken we je tijdens Creative Europe Dag 2023 graag een aantal concrete handvatten aan.

Wij helpen je daar graag bij, en voegen dan ook de daad bij het woord tijdens onze interactieve Creative Europe Dag op 14 december. Daar nodigen en dagen we je uit om dieper op deze thema's in te gaan en actief te betrekken op je eigen (werk)praktijk. Dit doen wij aan de hand van een viertal interactieve workshops van KLEUR, SER Diversiteit in Bedrijf, Possibilize en De Cultuurshifters. Daarnaast zijn er een keynote (van Astrid Elburg) en informele en open discussies met deelnemers uit de gehele creatieve cultuursector.

Wees van harte welkom om met ons het gesprek en het onderzoek aan te gaan, en samen de juiste weg te vinden!

Het grootste deel van het programma is al rond en vind je hieronder. De laatste programmaonderdelen volgen zo snel mogelijk. Schrijf je nu alvast in voor de Creative Europe Dag.

Deze dag is georganiseerd door DutchCulture | Creative Europe Desk NL en Amerpodia | De Nieuw Liefde, in samenwerking met KLEUR in Film & TV, SER Diversiteit in Bedrijf, Possibilize en De Cultuurshifters.

Bij de workshop van Possibilize is een gebarentaal tolk aanwezig.

Programma (Nederlands)

Moderator: Kirsten van den Hul (Directeur DutchCulture)

13:00-13:30  inloop (incl. registratie voor workshops)
13:30-14:05  keynote Preach What You Practice door Astrid Elburg + Q&A
14:05-14:15  introductie Creative Europe Desk NL + programmadoorloop
14:15-15:15  workshopronde #1

  • LAAT ZIEN door KLEUR (Iraida Markus-Meerzorg & Manoushka Zeegelaar Breeveld)
  • WERK MEE door SER Diversiteit in Bedrijf (Sarah Elbadr-Boers)
  • MAAK RUIMTE door Possibilize (Ronald Ligtenberg & Sandra Boertien)
  • LAAT BINNEN door De Cultuurshifters (Shayne McCreadie)

15:15-15:45 pauze
15:45-16:45 workshopronde #2 (zie ronde #1)
16:45-17:00 afronding
17:00-18:00 netwerkborrel

Meer informatie over de workshops

MAAK RUIMTE - Possibilize

In deze sessie verkennen Ronald Ligtenberg en Sandra Boertien hoe je je programmering en events zowel immersief als inclusief kunt maken — en hoe dat aan alles een meerwaarde geeft. Als voorbeeld zetten ze daarbij uiteen hoe het Revelland-netwerk (ondersteund door Creative Europe) festivals als Sziget, Roskilde en ESNS samenbrengt om komende zomer een tour te organiseren van immersive AND inclusive shows op podia door heel Europa.

Possibilize is een platform voor ambitieuze projectleiders en baanbrekende projecten Kern van al die projecten is de inspiratie uit de beperking halen: wat kun je beter doordat je iets niet kunt. Toegankelijkheid wordt vaak gezien als iets lastigs: als iets dat geld, tijd en moeite kost. Maar het kan ook voordeel opleveren!

Bij deze workshop is een gebarentaal tolk aanwezig.

LAAT BINNEN - De Cultuurshifters

Je bent op zoek naar een brede en diverse doelgroep voor je programma’s, maar waar begin je nou? In deze workshop bespreekt Shayne McCreadie, aan de hand van drie praktijkvoorbeelden een aantal best practices rondom het binden van bredere/andere publieksgroepen aan je culturele organisatie. De workshop behandeld samen met het publiek vragen als wat verstaan we onder inclusief programmeren? Hoe zorg je dat nieuw publiek zich welkom voelt? Wat zijn een aantal checks waar je op kan letten bij het ontwikkelen van nieuwe programmering en wat is belangrijk bij het aangaan van nieuwe samenwerkingen?

De Cultuurshifters ontstond vanuit de behoefte om hun krachten en kennis te bundelen ten behoeve van meer inclusie binnen de cultuursector. De organisatie verzorgt trainingen, workshops en bedrijfscoaching op het gebied van uiteenlopende vraagstukken rondom diversiteit. De Cultuurshifters is een initiatief van Hannah van der Rest, Kim Tawjoeram en Shayne McCreadie.

LAAT ZIEN - KLEUR

In een interactieve roundtable nemen Iraida en Manoushka deelnemers mee in de belangrijkste resultaten van het onderzoek ‘Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien’. Met praktische voorbeelden en vragen wordt in beeld gebracht wat de stand van zaken in de tv en filmindustrie is. En besproken! KLEUR laat zich graag inspireren door verschillende ervaringen uit de Culturele sector. Hoe kunnen we samen tot oplossingen aangaande diversiteit en inclusiviteit komen?

Kleur staat voor het aanjagen tot meer diversiteit en inclusie. Het aanjagen van beleid en het organiseren van activiteiten, ook in samenwerking met andere professionals en instellingen binnen en buiten de Nederlandse televisie- en filmindustrie, staan hierin centraal. KLEUR's geschreven aanjager is al 700+ keer ondertekend en mede door de hulp van KLEUR heeft het ministerie van OCW een onderzoek gestart naar kleur in de film en televisie industrie.

WERK MEE - SER Diversiteit in Bedrijf

Waarom heb je met sommige mensen wel een klik, en met anderen totaal niet? In deze workshop neemt Sarah Elbadr-Boers de deelnemers mee in "onbewuste vooroordelen" die een rol spelen op de werkvloer. Ze verkent microagressies en manieren om daartegen op te treden — zowel voor jezelf als voor anderen. Aan de hand van oefeningen en case studies zoomt de workshop in op wat er ook maar in de weg kan staan van een daadwerkelijk gelijkwaardige, (gender)diverse en inclusieve werkpraktijk.

SER Diversiteit in Bedrijf bevordert diversiteit en inclusie op de werkvloer en ondersteunt bedrijven bij het opzetten, uitvoeren en monitoren van hun diversiteitsplannen. SER Diversiteit in Bedrijf maakt deel uit van de Sociaal-Economische Raad (SER) en coördineert onder andere het Charter Diversiteit, Diversity Day NL, ADI (Amsterdam – Divers & Inclusief), en 010inclusief.

Keynote spreker Astrid Elburg

Astrid Elburg staat bekend om haar expertise in Strategie en Transformatie op het gebied van Human Development en Innovations Training. Astrid traint en coacht organisaties en richt zich op management, bestuur en global executives. Hieronder vallen ook het Commisariaat en Toezichtcommissies van organisaties. Diversiteit is een feit, inclusie is een keuze, stelt zij. In haar keynote maakt ze dit onderwerp bespreekbaar met handvatten voor gelijk en inclusief gedrag op de werkvloer.

Media
Image
Astrid Elburg
Authors
Koos Breukel