De tussenstand in Rio
De tussenstand in Rio
De tien Nederlands- Braziliaanse creatieve duo’s die deelnemen aan het Olympisch cultureel programma HOBRA trekken een eindsprint voor het slotevenement op 31 juli in Rio de Janeiro. Dan tonen ze de resultaten van drie weken intensief samenwerken. Hoe gaat het en wat zijn hun ervaringen tot nu toe?
Enthousiaste ontvangst
Na aankomst in Rio de Janeiro op 11 juli hebben de Nederlandse HOBRA-deelnemers hun Braziliaanse partners leren kennen en hebben ze hun werk aan elkaar gepresenteerd. Ook maakten ze kennis met de wereldstad: van een bezoek aan het bekende Christusbeeld op de berg Corcovado en het state-of-the-art Museu do Amanhã (Museum van Morgen) tot de voormalige residentie van landschapsarchitect Burle Marx die verscholen ligt in de omringende bossen.
De Nederlandse HOBRA-deelnemers zijn door de Brazilianen buitengewoon enthousiast ontvangen. Theatermaker Sjaron Minailo: “Zowel de Braziliaanse organisatie als onze collega’s zijn heel nieuwsgierig naar wie wij zijn en wat wij doen. Er zijn veel persoonlijke contacten ontstaan, waardoor het geheel een intiem karakter krijgt. Voor mij is dat essentieel om goed werk te kunnen maken.”
Op 17 juli vond de officiële lancering van HOBRA plaats in aanwezigheid van de Nederlandse consul-generaal in Rio de Janeiro, Arjen Uijterlinde, en de cultuursecretaris van de stad, Júnior Perim. “Het samenwerkingsproces is even of misschien nog wel belangrijker dan het resultaat,” vatte de consul het programma samen. “Dat het een stimulans mag zijn om continuïteit te geven aan de Nederlands-Braziliaanse samenwerking.”
Gelijkgezinden en verschillen
De Nederlandse deelnemers vinden de samenwerking met hun Braziliaanse collega’s over het algemeen boven verwachting gaan. Filmmaker Daan Gielis: “Bijzonder om in zo’n bruisende stad projecten te ontwikkelen en te brainstormen met gelijkgezinden. Nooit gedacht dat er zoveel raakvlakken zouden zijn tussen de werkwijze van verschillende disciplines.”
Verschillen zijn er ook, vindt architect Sjoerd ter Borg, maar die verrijken de samenwerking juist tussen hem en zijn duopartner Pedro Varella. Illustrator Jan Cleijne ziet ook voordelen in de coproductie met Lucas Viriato: “Het is een genoegen om met Lucas te werken. Ik ben gewend alleen te werken, maar raak geïnspireerd door zijn ideeën wat het werkproces behoorlijk versnelt.”
Slotevenement
Ondanks de druk om op 31 juli in Rio de Janeiro een eindproduct te tonen, maken verschillende HOBRA-deelnemers tijd om tijdens hun verblijf publieke workshops en lezingen te geven. Brazilianen hebben zich inmiddels kunnen inschrijven voor dans, documentair theater, design, muziek en tekenen. Designduo Yuri Veerman en Clara Meliande nodigt het publiek uit een online vragenlijst – in het Portugees - in te vullen voor hun zogenaamde ‘orakel’ dat de toekomst van Brazilië voorspelt.
Met het slotevenement op 31 juli in Rio de Janeiro in zicht wordt door de HOBRA-deelnemers hard gewerkt. Op de vraag wat zij de afgelopen dagen gedaan hebben, zegt Sjaron Minailo: “Repeteren, repeteren, repeteren!” Met zijn duopartner Pedro Kosovski maakt hij een muziektheatervoorstelling gebaseerd op een lokale mythe. Jan Cleijne en Lucas Viriato werken aan grote prints met verschillende korte stripverhalen waarbij zij ook het maakproces aan het publiek willen laten zien. Het betekent nog uren tekenen voor de illustrator. Het architectuurduo is samen met Daan Gielis bezig een korte film te maken over een sociale woningbouwcomplex met een roerige geschiedenis.
Op zondag 31 juli vindt van 13.00-19.00 uur in het Centro Cultural Municipal Laurinda Santos Lobo en het Museum Casa de Benjamin Constant in Rio de Janeiro de slotmanifestatie van HOBRA plaats met presentaties door de tien Nederlands-Braziliaanse duo’s in de disciplines literatuur, film, theater, documentair theater, dans, design, e-cultuur, beeldende kunst en architectuur. De duo's zijn online te volgen via hobra.art.br, de Facebookpagina hobra2016 en via de hashtag #HOBRA.