Europadag 2018: Voorbij de comfortzone

Europadag 2018: Voorbij de comfortzone

Een dag in het teken van Europese samenwerking en mogelijkheden op gebied van kunst, cultuur, media en erfgoed.
Date(s)
dinsdag 11 december 2018 10:00

De Europadag op 11 december brengt culturele professionals, beleidsmakers, lokale overheden en buitenlandse culturele instituten samen. Ook vieren we de afsluiting van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Tijdens de Europadag maakt u kennis met mogelijkheden die Europa te bieden heeft, in een programma met plenaire sessies en gelegenheid voor speeddates en adviesgesprekken met diverse experts op Europese samenwerking. Aansluitend vindt de slotbijeenkomst van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed plaats en ronden we af met een netwerkborrel. Bekijk hieronder de verschillende programmaonderdelen. Het volledige programma van Europadag is hier te vinden.

Europadag 2018
10:00 - 14:40 uur (voertaal: Engels)
Cultureel en economisch voelen wij ons wellicht het meest verwant met andere West-Europese (buur)landen zoals Duitsland, Frankrijk of België. Het leeuwendeel van de Nederlandse internationale samenwerkingen is dan ook gericht op deze landen. Dat sluit ook aan bij het Nederlands internationaal cultuurbeleid. Samen met u kijken wij, tijdens de Europadag van DutchCulture, voorbij deze West-Europese focus.

De Europadag wordt geopend door Jaap Scholten, Nederlands schrijver woonachtig in Hongarije en auteur van o.a. Kameraad Baron en Heer & Meester. Berichten uit de voormalige dubbelmonarchie. We verkennen de kansen en uitdagingen van samenwerking met andere Europese regio’s, binnen en buiten de kaders van Creative Europe en Europe for Citizens. Daarnaast gaan we in op de actualiteit van de naderende Brexit: welke mogelijke implicaties heeft de scheiding en hoe zorgen we ervoor dat we de solide culturele samenwerking op peil kunnen houden?

Parallel aan het programma heeft u de mogelijkheid om te speeddaten met vertegenwoordigers van verschillende landen en adviseurs van Europese subsidieprogramma's. De aanmelding voor de speeddates is gesloten.

Grenzeloos erfgoed
15:00 - 17:30 uur (voertaal: Nederlands)
Na de Europadag is de landelijke slotbijeenkomst van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Gedurende het jaar zijn vele samenwerkingsverbanden ontstaan, op nationaal en Europees vlak. Tijdens de afsluiting vieren we de opbrengsten van het jaar én kijken we naar de toekomst. Dit doen we tijdens een afwisselend programma met keynotes van schrijver Abdelkader Benali en kunsthistoricus Wim Pijbes, panelgesprekken over verschillende Europese thema’s onder leiding van prof. dr. Hester Dibbits en dr. Marinke Steenhuis, en verhalen van de jonge erfgoedprofessionals die afgelopen juni aan de Europese Youth Summit in Berlijn deelnamen.

Ook delen we enkele interessante Europese samenwerkingsprojecten op het snijvlak van erfgoed en kunst die na 2018 verdergaan, zoals ‘Heritage Contact Zone’ van Castrum Peregrini en ‘Craft Your Future’ van het Friesland College. Barbera Wolfensberger, directeur-general Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap sluit de dag af, wanneer zij de Nederlandse Toekomstagenda Europees Erfgoed in ontvangst neemt.

Praktische informatie
Datum: 11 december 2018 van 10.00 - 17.30 uur (aansluitend netwerkmoment)
Locatie: Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Adres: Museumpark 18, Rotterdam

Aanmelden
Hier kunt u zich aanmelden en aangeven welke onderdelen u wilt bijwonen. Deelname is gratis, inclusief museumbezoek. Als u heeft aangegeven mee te willen lunchen, koop dan hier uw ticket.