Internationale culturele samenwerking: in pauzestand of stroomversnelling?

Image
Afbeelding
Authors
Demiahl via Pixabay

Internationale culturele samenwerking: in pauzestand of stroomversnelling?

COVID-19 heeft internationale culturele samenwerking grotendeels op pauze gezet. Hoe nu verder?
Date(s)
woensdag 2 september 2020 14:00 - 15:30

Dit programma heeft plaatsgevonden op woensdag 2 september. De registratie van het programma is hier terug te kijken.

Internationale culturele samenwerking: in pauzestand of stroomversnelling?

COVID-19 heeft internationale culturele samenwerking grotendeels op pauze gezet. De culturele sector staat onder grote druk en reismogelijkheden zijn beperkt. Belangrijke culturele projecten zijn geannuleerd. Makers en organisaties moeten nieuwe vormen vinden om internationaal te kunnen blijven samenwerken. Betekent deze pauzestand dat er niets gebeurt, of komen samenwerkingen juist in een (digitale) stroomversnelling? Wat is er nodig om duurzame initiatieven op te zetten en samenwerkingen nu en in de toekomst te waarborgen?

Programma

Het programma is van 14.00 uur tot 15.30 uur voor iedereen live te volgen via deze webpagina. Inschrijven voor het online meekijken is niet nodig. De voertaal is Nederlands.

- Welkom door moderator Mirthe Frese.

- Amade M'charek, hoogleraar antropologie van de wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, doet internationaal onderzoek naar de relatie tussen wetenschap en samenleving. M'charek zal ter opening en inspiratie een lezing houden over wat het virus COVID-19 en de verspreiding ervan ons kan leren over internationale verhoudingen: hoe legt de crisis bijvoorbeeld de verbeelding van de relaties tussen Europa en Afrika bloot?

- Cees de Graaff en Marjolein van Bommel van DutchCulture presenteren de inzichten van een verkenning naar de implicaties van COVID-19 voor de internationale culturele samenwerking.

- Panelgesprek waarin Valentijn Byvanck, directeur van Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur, Richard van der Laken, oprichter What Design Can Do en Willemijn Maas, zakelijk directeur van Nederlands Dans Theater hun ervaringen en inzichten delen. Is de manier van internationaal samenwerken voorgoed veranderd?

- Korte interviews met Koen Guiking (De Nederlandse Ambassade in Londen) en Vera Kuipers (Het Nederlandse Consulaat in New York) over de situaties in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

- Afsluiting en vooruitblik naar de break-out sessies.

Break-out sessies

Tijdens de break-out sessies gaan we met elkaar in gesprek en brengen we de behoeften van de culturele sector op het gebied van internationale culturele samenwerking in kaart. De break-out sessies zijn gepland op verschillende data, eerder ingeschreven deelnemers hebben een mail ontvangen om hun voorkeur door te geven. De sessies zijn open gesprekken waarbij meer vragen aan bod kunnen komen dan genoemd.

1. Lokaal versus internationaal: Nu veel internationale samenwerkingen in pauzestand staan, komen regionale en lokale alternatieven scherper naar voren. Welke dynamiek levert dit op? Hoe complementeren of vervangen internationale en lokale manieren van werken elkaar? Wordt internationale samenwerking eigenlijk wel gemist en waarom? Wat zijn de mogelijkheden om in deze tijd samenwerkingen op internationaal niveau aan te gaan? Hoe internationaal kun je lokaal zijn?

2. Fysiek versus digitaal: Door de 1,5-metermaatregel en reisbeperkingen zijn veel fysieke cultuurprojecten niet haalbaar. En zeker niet de projecten over de grens. Is de digitale snelweg hier een oplossing? Een gesprek over de (on)mogelijkheid van internationalisering via digitale projecten en uitingen. Wanneer is een fysieke component van samenwerken of presenteren van cruciaal belang en op welke vlakken kan digitaal werken een volwaardig alternatief zijn? Hoe werkt dit voor verschillende kunstdisciplines en domeinen (artistiek, marketing, educatie e.d.)? En wat is de impact op internationaal publieksbereik- en binding?

3. Vaste formats versus flexibiliteit: In de huidige tijd wordt er aan de culturele sector gevraagd om flexibel en out-of-the box te denken maar tegelijkertijd zijn er (prestatie)afspraken en worden er formats ontwikkeld om houvast te bieden. Een gesprek over hoe en wanneer dit wel/niet werkt. Op welke manieren helpt flexibiliteit en wanneer hebben vaste formats zin? Hoe stem je diversie internationale protocollen of juist flexibele werkwijzen op elkaar af? Waar zit de spanning en waar de oplossing?

 

Indien u vragen heeft over het programma kunt u zich wenden tot Julia Groen via j.groen@dutchculture.nl.

Venue