2 March 2017

Dit voorjaar: gedeeld erfgoed in Nederlandse musea

In het hele land zijn deze maand tentoonstellingen te zien waaraan DutchCulture bijdroeg via het matchingfonds gedeeld erfgoed.

Beeld uit de serie The people behind the seawall. Foto: Cynthia Boll

Het matchingsfonds ondersteunt projecten van Nederlandse organisaties die bijdragen aan de zichtbaarheid van gedeeld erfgoed in Nederland en landen waar Nederland een historische band mee heeft.

 • Sits, katoen in bloei - Nederlandse kunstenaars en Indiase ambachtslieden gingen een samenwerking aan om de textieltradities van de zeventiende en achttiende eeuw nieuw leven in te blazen. Ze maakten prachtige patronen op katoen. Vanaf 11 maart te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.
   
 • Jakarta, de Mensen achter de Zeemuur - Jakarta zinkt en bouwt daarom een zeemuur. Cynthia Boll fotografeerde de mensen daarachter die veelal in de historische straten van het voormalig Batavia leven. Te zien vanaf 23 maart in het Watersnoodmuseum, Ouwerkerk in Zeeland.
   
 • Heritage in Transition - Aan de hand van 34 indringende foto's brengt fotografe Isabelle Boon in beeld hoe oude koloniale panden in Semarang en Jakarta in onze tijd nog steeds een rol spelen in het dagelijks leven van veel mensen.  Te zien vanaf 24 maart in Museum Volkenkunde in Leiden.
   
 • Vêrlander – weeskinderen van de VOC – Geert Snoeijer maakte portretten van (vermeende) afstammelingen van de VOC. Hun voorgeschiedenis blijkt tot op de dag van vandaag bepalend voor hun identiteit. Te zien tot 9 april in het Westfries Museum in Hoorn.
   
 • Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 – Grote tentoonstelling over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland brengt 400 jaar bewogen geschiedenis in beeld. Te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam tot 21 mei.
   

Meer weten over wat het gedeeld cultureel erfgoedprogramma inhoudt en wat de deadlines zijn voor aanvragen voor het matchingsfonds? Kijk hier, of neem contact op met een van onze adviseurs.