Duitse verkiezingen: hoe staat het met cultuur?

Duitse verkiezingen: hoe staat het met cultuur?

Wat kunnen we verwachten voor de culturele samenwerking met Duitsland na de Bondsdagverkiezingen op 24 september?

In Duitsland vinden op 24 september 2017 verkiezingen plaats voor de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer. Duitsland is één van de belangrijkste bestemmingen voor de Nederlandse cultuursector. In 2016 vonden bijna 2.000 geregistreerde culturele activiteiten plaats, waaronder de succesvolle Frankfurter Buchmesse waar Nederland en Vlaanderen gastland waren. Duitsland biedt voor veel sectoren een grote, natuurlijke afzetmarkt. Hebben de Bondsdagverkiezingen ook gevolgen voor het Duitse cultuurbeleid en daarmee voor Nederlandse kunstenaars en culturele instellingen? 

Regionaal en federaal beleid
Het binnenlands cultuurbeleid is een verantwoordelijkheid van de deelstaten, de zogenaamde Kulturhoheit der Länder. Ook een aantal grote en middelgrote steden voert een eigen beleid. De invloed van de Bondsdagverkiezingen is dan ook gering. Los daarvan is cultuur geen Wahlkampfthema (verkiezingsthema) in Duitsland. CDU, SPD, Liberalen, Grünen of Linken: geen van deze partijen overweegt bezuinigingen of veranderingen op het cultuurbeleid. 

Het internationaal cultureel beleid wordt wel bepaald door de federale overheid. Daar zien we in de afgelopen jaren een duidelijke stijging van het budget dat bij het Auswärtiges Amt (Duits ministerie van Buitenlandse Zaken) is belegd. Binnen dat beleid is vooral aandacht voor het bevorderen van de Duitse taal, de interculturele dialoog, erfgoed en het promoten van Duitse kunstenaars. 

De peilingen voorspellen op dit moment dat het CDU van bondskanselier Angela Merkel opnieuw de grootste partij wordt. In dat geval kunnen we vooral een voortzetting van het huidige cultuurbeleid verwachten. 

Te zien in Duitsland 
Rond de verkiezingen zijn deze Nederlandse kunstenaars en gezelschappen in Duitsland te zien:
- herman de vries in Galerie Conrads in Düsseldorf (8 september – 15 oktober)
- Erik van Liehout in de Kunstverein Hannover (16 september – 19 november)
- Amsterdam Baroque Orchestra and Choir met werken van Bach, Telemann en Buxtehude in de Sankt Marien-Kirche Lübeck (20 september)
- Pia Douwes in 'Sunset Boulevard' in het Opernhaus Bonn (21 september)
- Johan Simons met 'Cosmpolis' op de Ruhrtriënnale in Bochum (22 – 30 september)
 
Meer weten over de kansen voor de Nederlandse cultuursector in Duitsland? Kijk hier of neem contact op met adviseur Henk Heikamp