Duitse verkiezingen: hoe staat het met cultuur?
In Duitsland vinden op 24 september 2017 verkiezingen plaats voor de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer. Duitsland is één van de belangrijkste bestemmingen voor de Nederlandse cultuursector. In 2016 vonden bijna 2.000 geregistreerde culturele activiteiten plaats, waaronder de succesvolle Frankfurter Buchmesse waar Nederland en Vlaanderen gastland waren. Duitsland biedt voor veel sectoren een grote, natuurlijke afzetmarkt. Hebben de Bondsdagverkiezingen ook gevolgen voor het Duitse cultuurbeleid en daarmee voor Nederlandse kunstenaars en culturele instellingen?
Regionaal en federaal beleid
Het binnenlands cultuurbeleid is een verantwoordelijkheid van de deelstaten, de zogenaamde Kulturhoheit der Länder. Ook een aantal grote en middelgrote steden voert een eigen beleid. De invloed van de Bondsdagverkiezingen is dan ook gering. Los daarvan is cultuur geen Wahlkampfthema (verkiezingsthema) in Duitsland. CDU, SPD, Liberalen, Grünen of Linken: geen van deze partijen overweegt bezuinigingen of veranderingen op het cultuurbeleid.
Het internationaal cultureel beleid wordt wel bepaald door de federale overheid. Daar zien we in de afgelopen jaren een duidelijke stijging van het budget dat bij het Auswärtiges Amt (Duits ministerie van Buitenlandse Zaken) is belegd. Binnen dat beleid is vooral aandacht voor het bevorderen van de Duitse taal, de interculturele dialoog, erfgoed en het promoten van Duitse kunstenaars.
De peilingen voorspellen op dit moment dat het CDU van bondskanselier Angela Merkel opnieuw de grootste partij wordt. In dat geval kunnen we vooral een voortzetting van het huidige cultuurbeleid verwachten.