Festival in São Paulo toont Nederlandse innovaties en creativiteit
Festival in São Paulo toont Nederlandse innovaties en creativiteit
Nederland is met negen sprekers goed vertegenwoordigd tijdens Path 2018, een toonaangevend festival rond creativiteit en innovatie in São Paulo. Op 19 en 20 mei geven de zogenaamde 'Conexões Holandesas’ (Nederlandse Connecties) lezingen en gaan ze in gesprek met de bezoekers van het festival.
Nederlandse sprekers Path 2018
Chloé Rutzerveld
Chlóe is een food-designer die de productie en consumptie van voedsel onderzoekt. Ze is gefascineerd door de relatie tussen de natuur, het menselijke lichaam en eten. Door het combineren van design, wetenschap en techniek creëert ze nieuwe manieren om voedsel efficiënter, gezonder en duurzamer te maken.
Leanne Wijnsma
Het werk van Leanne combineert design met een tastbare waarneming. De 'Smell of Data' is een device om gebruikers door middel van het afgeven van een geur instinctief te waarschuwen voor het lekken van gegevens op persoonlijke apparaten. Door het gebruik van instinctieve reacties kunnen complexe infrastructuren tastbaarder worden gemaakt.
Ruben van de Ven
Wat betekent het als je 47% blij bent en 21% verrast? Ruben heeft een videowerk ontworpen om te detecteren wat mensen ‘echt voelen’. Hij kwantificeert een humanistisch concept zoals gevoel door middel van een software analyse.
Ward Massa
Stonecycling van Ward ontwikkelt bakstenen gemaakt van afval, de zogeheten ‘WasteBasedBricks’. Zo heeft hij bakstenen genaamd Caramel, Truffle, Aubergine en BlackPepper. In Amsterdam en Rotterdam zijn de eerste gebouwen al gebouwd met de ‘WasteBasedBricks’ en er wordt vanuit verschillende hoeken van de wereld interesse getoond zijn bakstenen.
Eric Geboers
Eric is een architect die gebruik maakt van nieuwe materialen en productietechnologieën voor de constructie van gebouwen. Hij gebruikt onder andere zout als bouwmateriaal en een 3D-printer om beton te printen. Zijn doel is om architecturale werken te ontwerpen die een positief effect hebben op het milieu.
Ermi van Oers
Industrieel ontwerper Ermi onderzoekt de biologische processen en systemen in de natuur en linkt deze aan de technologie. Een van haar projecten ‘ The Living Light’ is een atmosferische lamp die energie opwekt door middel van het fotosynthetisch proces van een plant. Haar doel is om te laten zien hoe de natuur vol zit met intelligente oplossingen en hoe we deze in onze samenleving zouden kunnen toepassen.
Arne Hendriks
Het onderzoek van Arne richt zich op de vraag of het menselijk ras kleiner zou kunnen worden (hij is zelf namelijk meer dan 2 meter lang!), als oplossing voor een groot deel van de problematiek op aarde. Hij beschouwt de mensheid als een tijdelijk fenomeen met culturele en biologische betekenissen die onderzocht en veranderd kunnen worden.
Pim van Baarsen
Super Local, het initiatief van Pim, staat ervoor dat het leven op aarde eerlijker zou moeten zijn. Hij bedenkt en leidt projecten met een sociale impact door middel van het ontwikkelen van lokale producties en het beïnvloeden van stakeholders. Hij heeft onder andere in Malawi een ziekenhuis geholpen aan betere systemen.
Emma van der Leest
Biodesigner Emma gebruikt materialen uit de natuur zoals bacteriën, schimmels en gisten voor het creëren van consumer goods. Ze heeft haar eigen laboratorium opgezet waar bedrijven hun afval kunnen leveren waar zij dan vervolgens producten van maakt. De ideeën van circulair economy en sustainability staan centraal in haar werk.
Overige activiteiten
Naast Festival Path geven enkele van de sprekers een lezing bij het Istituto Europeu di Design in São Paulo. Nuffic Neso organiseert een Holanda Conecta-evenement. Aansluitend reizen een aantal sprekers door naar Rio de Janeiro, waar verschillende lezingen worden gepland.
De Nederlandse deelname is voor het derde opeenvolgende jaar gerealiseerd in samenwerking met het Nederlands Consulaat in São Paulo en KLM.