|
Image
Afbeelding
Josine Backus
Role
Advisor - Brazil | Italy | Spain | Suriname | US
Email
j.backus [at] dutchculture.nl
 

Minister Bussemaker stimuleert Nederlands-Braziliaanse dialoog over herbestemmingsproblematiek

Image
Afbeelding
Caption
An old residential building in disrepair on the Rua Santo Antonio in São Paulo’s centre. The photo is from the São Paulo Antiga website (saopauloantiga.com.br), on which activist Douglas Nascimento and architectural historian Paulo Rezzutti document 'forgotten’ and historical buildings.
Authors
Douglas Nascimento
Paulo Rezzutti

Minister Bussemaker stimuleert Nederlands-Braziliaanse dialoog over herbestemmingsproblematiek

Op 14 augustus opent minister Bussemaker het seminar Re-Use!, een symposium tussen architecten en planners over het onderwerp leegstand. DutchCulture organiseert in samenwerking met de Escola da Cidade Sao Paulo een symposium over dit onderwerp. Naast verschillende Nederlandse en Braziliaanse experts, zullen ook de wethouders cultuur van zowel de stad als de staat Sao Paulo aanwezig zijn om over dit onderwerp ideeën uit te wisselen.

is een groot en uitgestrekt land met verschillende megasteden. Zelfs met de overdaad aan ruimte, hebben verschillende Braziliaanse steden te maken met grote ruimtelijke problematiek, in het bijzonder de stad Sao Paulo en met name de historische binnenstad. De problematiek waar de binnenstad mee te maken heeft, richt zich specifiek op leegstand, slechte woonomstandigheden, illegale woningen, verval van waardevol historisch erfgoed, criminaliteit en drugs-gerelateerde problemen en de algemene leefbaarheid van de binnenstad, in het bijzonder ’s avonds en in het weekend.

De afgelopen jaren probeert de gemeente São Paulo deze problematiek aan te pakken op verschillende manieren, een aantal succesvol en anderen minder succesvol. Nederland heeft weliswaar weinig ervaring met deze vraagstukken op de schaal van Sao Paulo maar op een kleinere schaal heeft Nederland verschillende creatieve en vernieuwende oplossingen voor deze problematiek gevonden.

Die Nederlandse aanpak richt zich op een integrale aanpak waarin verschillende disciplines worden samengebracht: erfgoed, sociale wetenschap, architectuur, stedelijke planning, en zowel de overheid als de particuliere sector. Tijdens het symposium wordt deze Nederlandse aanpak over het voetlicht gebracht en een langdurige dialoog tussen Brazilië en Nederland op dit specifieke onderwerp opgestart. Het symposium is de kick-off voor verdere activiteiten later dit jaar.

Did you find this information useful?
0