|
Image
Afbeelding
Josine Backus
Role
Advisor - Focal Countries | Brazil
Email
j.backus [at] dutchculture.nl
 

Multimediaal project over Zuid-Afrika en Nederland

Image
Afbeelding
Caption
Goede Hoop documentaireserie over de rol van Nederland in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis
Discipline
Erfgoed

Multimediaal project over Zuid-Afrika en Nederland

Naast tentoonstelling in Rijksmuseum is tv-serie Goede Hoop te zien vanaf 23 maart.

Van 23 maart tot en met 18 mei is op donderdag om 21.10 uur op NPO 2 de serie Goede Hoop te zien. Hans Goedkoop, bekend van het televisieprogramma Andere Tijden, presenteert deze nieuwe zevendelige documentaireserie over de rol van Nederland in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. De serie maakt deel uit van een groot multimediaal project met onder meer een tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Sinds Jan van Riebeeck er in 1652 voet aan wal zette, heeft Nederland een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Het is een verhaal van overheersing, uitbuiting en racisme, maar ook van assimilatie, vrijheidsstrijd en emancipatie; een verhaal dat zich uitstrekt van VOC-mentaliteit tot Boerenoorlogen en Apartheid.

Multimediaal project
Naast de documentaireserie is Goede Hoop online te volgen via de uitgebreide site www.goedehoop.nl en webseries voor Instagram, YouTube en Facebook. Voor elk platform zijn unieke verhalen gemaakt over het huidige Zuid-Afrika, de bewogen geschiedenis en de diverse groepen en culturen.

Het Rijksmuseum in Amsterdam presenteert van 17 februari t/m 21 mei 2017 de tentoonstelling Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 over de turbulente geschiedenis tussen de twee landen. Op 5 april van 18.00-22.00 uur organiseert het museum in samenwerking met de Vrije Universiteit het symposium Good Hope for a new generation.

South Africa & Film
Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam toont van 23 maart tot 13 april vier films over de strijd tegen ongelijkheid. Bij elke vertoning is een spreker uitgenodigd om over Zuid-Afrika te vertellen binnen zijn of haar expertise.

Op 23 maart, de eerste avond van de reeks, zendt het filmtheater om 20.30 uur tevens de eerste aflevering van de serie Goede Hoop ‘live’ uit op het witte doek. Deze avond zal worden ingeleid door Hans Goedkoop en Marcel Goedhart; respectievelijk de presentator en de de regisseur van de documentaireserie.

Did you find this information useful?
0