Ibsen, huis performance by Toneelgroep Amsterdam, photo by Jan Versweyveld

Nederlands seizoen opent in Frankrijk: Oh! Pays-Bas

1 juni 2017
Met 'Le Boekenbal' begint donderdag 1 juni 2017 het Nederlands cultureel seizoen in het Atelier Néerlandais.

Alle kunsten verzamelen!
Het bijzondere van dit culturele seizoen, dat eigenlijk niet slechts één seizoen duurt maar een heel jaar, is de aanwezigheid van alle Nederlandse kunstdisciplines op grote Franse culturele manifestaties. Hoewel het seizoen aftrapt met een Franse versie van het Boekenbal, ligt de focus niet alleen op literatuur. Zo staat Toneelgroep Amsterdam met Ibsen, huis en De Meiden op het Festival d’Avignon in juli, exposeert de kunstenares Lara Almarcegui op La Biennale de Lyon in september en is Nederland gastland op het festival Drawing Now Paris in maart 2018. Het jaar sluit af met een multidisciplinaire slotmanifestatie in Parijs in de zomer van 2018, waar aanstormend Nederlands talent zich kan laten zien aan het Franse publiek. Op de hoogte blijven van alle activiteiten? Volg de Facebook pagina van de Nederlandse ambassade in Parijs.

Nederlands succes in Frankrijk
De afgelopen jaren waren de successen van Nederland in Frankrijk noemenswaardig: choreografen Emio Greco en Pieter Scholten staan bijvoorbeeld aan het roer van het Ballet National de Marseille en Nederlandse architectuur is met gebouwen van MVRDV, Studio Nine Dots en Rem Koolhaas’ OMA sterk vertegnwoordigd in Parijs, Bordeaux en Caen. Er liggen kansen voor Nederland in Frankrijk en daarom bundelen Mondriaanfonds, Dutch Performing Arts, Filmfonds, EYE, Het Nieuwe Instituut en het Letterenfonds de krachten voor een grote aanwezigheid van Nederlandse kunst en cultuur op de Franse culturele markt het komende jaar.

Atelier Néerlandais
Na het sluiten van het oude Institut Néerlandais in 2013 was een nieuwe aanpak nodig om Nederland in Frankrijk op de kaart te zetten. De Nederlandse ambassade koos voor het aanstellen van ervaren intendanten die contacten leggen tussen belangrijke cultuurprofessionals in Frankrijk en de cultuurfondsen in Nederland. Het Atelier Néerlandais, een platform voor Nederlandse creatieve en culturele ondernemers, vormt hierin een spil. Vierkante meters zijn schaars in Parijs en met het Atelier heeft Nederland een eigen plek waar geregeld literaire avonden plaatsvinden en Nederlands werk wordt geëxposeerd. Nederlandse kunstenaars kunnen van deze ruimte gebruik maken. 

Wilt u weten waar de kansen liggen in Frankrijk en met wie u kunt samenwerken? Neem contact op met adviseur Lisa Grob of lees hier het meerjarenplan