Oh! Pays Bas in het land van Les Bleus

Image
Afbeelding
Caption
De populaire Nederlandse band Jungle by Night gaf op 21 juni 2018 een drukbezocht openluchtoptreden bij Atelier Néerlandais in Parijs
Discipline
Performing Arts

Oh! Pays Bas in het land van Les Bleus

Een jaar lang culturele uitwisseling en samenwerking tussen Nederland en Frankrijk

Het programma Oh! Pays Bas is gericht op uitwisseling en samenwerking tussen Frankrijk en Nederland, door middel van kunst en cultuur. In juni vond de slotmanifestatie plaats in Parijs.

DutchCulture’s Lisa Grob, adviseur Frankrijk, kijkt terug: “Ik was erg onder de indruk van de expositie Bio Meets Digital georganiseerd door Waag Society en Textilelab Amsterdam in het Atelier Neerlandais. Nederland en Frankrijk vinden elkaar in de vraagstukken omtrent verduurzaming in de modewereld. Globaal gezegd brengt Nederland de innovatie in materialen en technologie, en Frankrijk heeft de savoir faire en de focus op l’artisanat, de ambacht, om die nieuwe materialen en technieken ook daadwerkelijk in de praktijk toe te passen.
Culturele samenwerking en uitwisseling tussen landen is belangrijk omdat je elkaar op die manier beter leert kennen en dat zorgt voor meer wederzijds begrip. Nederland en Frankrijk zijn praktisch buurlanden, maar kennen elkaar eigenlijk niet goed. Het beeld van de ander wordt bijna uitsluitend gevormd door stereotypen, terwijl in de culturele uitwisseling blijkt dat we elkaar in bepaalde thema’s juist uitstekend aanvullen. Het Oh! Pays Bas programma streefde ernaar om dat aan een groter publiek te laten zien. Cultureel verkeer vanuit een klein land naar een groot en cultureel toonaangevend land is altijd lastig, maar ik denk dat we er met z’n allen in geslaagd zijn om Fransen een ander beeld van Nederland te geven: dat van een innovatief land met een nieuwe generatie makers."

Margot Dijkgraaf, intendant literatuur & debat op de Nederlandse ambassade in Parijs: "De residentie (waar ook de film Les intouchables werd opgenomen) was het décor van de derde editie van Le Boekenbal, hét feest voor de Franse boekenwereld dat het boekenseizoen afsluit. Dit jaar waren er optredens van Toine Heijmans, Marjolijn van Heemstra, Lize Spit, Margriet de Moor, Marie Darrieussecq en Julia Deck. Zij gaven hun persoonlijke, literaire visie op Frankrijk en Nederland. De rol van de ambassade, de fondsen en DutchCulture om de banden tussen Nederland en Frankrijk te versterken is essentieel. Het belang van culturele activiteiten met Franse, Nederlandse én Vlaamse partners, kan niet worden onderschat."

Ook Anja Krans, programmamanager Dutch Performing Arts kijkt tevreden naar Oh! Pays Bas; “In de samenwerking van Dutch Performing Arts | en France en Oh! Pays Bas hebben ook Nederlandse topgezelschappen Frankrijk bezocht, waaronder Toneelgroep Amsterdam die vertegenwoordigd was op Festival d'Avignon en het Nationale Ballet met een Hans van Manen programma tijdens prestigieuze dansfestival Montpellier Danse. Voor de podiumkunsten is Frankrijk van betekenis vanwege de mogelijkheden om de markt te verruimen en extra speelbeurten te genereren, maar zeker ook vanwege het vergroten van de zichtbaarheid dankzij het prestige van verschillende Franse festivals en theaters.”

 

DutchCulture ondersteunt makers en organisaties die mee deden in het Oh! Pays Bas programma, waaronder Cinematique Francaise, Blue Flamingo, Julien Bisson, Waag Society en Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Did you find this information useful?
0