Vier keer Rusland samen met De Balie

Image
Afbeelding
Caption
Still from Blood (Russia, 2013), a documentary by Alina Rudnitskaya
Authors
Alina Rudnitskaya

Vier keer Rusland samen met De Balie

De komende maanden organiseren we samen met De Balie vier debatavonden over Rusland.

De bijeenkomsten maken onderdeel uit van de al langer lopende reeks van Rusland Reports, die maandelijks politieke, maatschappelijke en culturele thema’s in hedendaags Rusland uitlichten.

Tijdens de avonden die DutchCulture samen met De Balie organiseert staan drie thema’s centraal: literatuur en vrijplaatsen om te publiceren, documentaires en stedelijke ontwikkeling. Met deze thema’s proberen we de pluriformiteit, progressiviteit en dynamiek van de Russische culturele sector voor het voetlicht te brengen. Centraal staat de vraag of er ruimte is voor alternatieve geluiden in het Rusland van nu. We bieden een frisse blik op Rusland voor het publiek en een podium aan een jonge generatie Russische cultuurprofessionals.

Afleveringen
Zaterdag 15 oktober Aantekeningen uit het ondergrondse
We gaan op zoek naar de achtergronden van het alternatieve geluid in Rusland. Traditionele media staan onder druk maar culturele en journalistieke vrijplaatsen groeien. Hoe zit dat?

Dinsdag 15 november Avond van de Russische Documentaire
Aan de vooravond van IDFA zien we Rusland door de lens van een nieuwe generatie documentaire filmmakers. Ondanks het repressieve klimaat in de Russische filmbranche grijpt een groep makers het genre van de documentaire aan om maatschappelijke ontwikkelingen op een verrassende manier in beeld te brengen. Russische filmkenners vertellen over de filmpraktijk in hun land en laten twee recente documentaires zien.

Dinsdag 22 november IDFA Rusland Report
Tijdens IDFA laten we meer documentaires uit en over Rusland zien: de beste door het festival geselecteerde documentaires die elkaar versterken of juist totaal met elkaar in tegenspraak zijn. Voorafgaand aan de vertoningen vindt een gesprek tussen de makers plaats.

Woensdag 13 januari Metropool Moskou, spiegel van Poetins macht?
Moskou is de afgelopen tien jaar flink veranderd. Eens stond de stad bekend om zijn grauwe sovjetflats, gigantische verkeersopstoppingen en overvolle metro’s. Nu wordt Moskou geportretteerd als een mondaine wereldstad, waar kosmopolieten uitgaan, sporten en de laatste trends volgen. Op deze avond staat Moskou’s metamorfose centraal. Hoe past het progressieve karakter van deze moderne wereldstad bij het conservatieve, en soms repressieve beleid van het Kremlin? We zoomen vooral in op het meest dynamische en zichtbare element van het nieuwe Moskou, het culturele leven.

Did you find this information useful?
0