|
Image
Image
Jacomine Hendrikse, DutchCulture
Jacomine Hendrikse
Role
Advisor - Europe + Heritage
Email
j.hendrikse [at] dutchculture.nl

Podcast Europa om je heen

Podcast Europa om je heen

De podcast Europa om je heen neemt je mee naar locaties met het Europees Erfgoedlabel in Nederland.

Je hoort de bijzondere én persoonlijke verhalen over het Verdrag van Maastricht, Kamp Westerbork, het Vredespaleis en de Koloniën van Weldadigheid en waarom zij bepalend zijn voor de geschiedenis van Europa of de Europese Unie. Ontdek het Europese erfgoed en ervaar wat het betekent voor het Europa van nu - en voor jou!

Remote audio URL

Europa om je heen: Verdrag van Maastricht

Deze aflevering gaat over het Verdrag van Maastricht. Het verdrag werd getekend op 7 februari 1992 in Maastricht en vormt het fundament van de Europese Unie zoals wij die kennen: met een euro om in bijna heel Europa mee te betalen en makkelijker reizen, wonen en werken in verschillende landen. Om deze reden kreeg het Verdrag van Maastricht in 2018 het Europees Erfgoedlabel toegekend door de Europese Commissie. Sindsdien maakt het onderdeel uit van een netwerk met zestig locaties met het Europees Erfgoedlabel in heel Europa. Samen dragen zij de Europese waarden, geschiedenis en idealen uit.

Remote audio URL

Europa om je heen: Kamp Westerbork

Deze aflevering gaat over Kamp Westerbork. In 2014 kreeg deze locatie het Europees Erfgoedlabel toegekend door de Europese Commissie vanwege de gelaagde en meerstemmige geschiedenis die Kamp Westerbork vertelt. Van Joodse vluchtelingen die op zoek waren naar veiligheid, de deportatie van Joden, Sinti en Roma door de Nazi's, een gevangenis na de Tweede Wereldoorlog, een militair kamp en een opvangplek voor Molukse militairen: deze uiteenlopende, impactvolle gebeurtenissen in slechts 40 jaar maken deze locatie uniek. Kamp Westerbork maakt onderdeel uit van een netwerk met zestig locaties met het Europees Erfgoedlabel in Europa die samen de Europese waarden, geschiedenis en idealen uitdragen.

Remote audio URL

Europa om je heen: het Vredespaleis

Deze aflevering gaat over het Vredespaleis in Den Haag. Dit paleis is een icoon van vrede, de rechtsstaat en gerechtigheid. Ruim een eeuw na de oprichting zetten juristen en advocaten zich op deze plek nog steeds in voor een rechtvaardigere wereld. Het Vredespaleis staat symbool voor de Europese bijdrage aan het langdurige en moeilijke proces van het opbouwen en bewaren van vrede. Om deze redenen kreeg het in 2014 het Europees Erfgoedlabel toegekend door de Europese Commissie. Sindsdien maakt het onderdeel uit van een netwerk met zestig locaties met het Europees Erfgoedlabel in heel Europa. Samen dragen zij de Europese waarden, geschiedenis en idealen uit.

Remote audio URL

Europa om je heen: Koloniën van Weldadigheid

Deze aflevering gaat over de Koloniën van Weldadigheid: Frederiksoord, Veenhuizen, Ommerschans, Willemsoord en Wilhelminaoord in Nederland en Wortel en Merksplas in België. In 2020 kregen zij het Europees Erfgoedlabel toegekend vanwege hun betekenis voor het Europese denken over sociaal gemarginaliseerden, van wie de rechten nu zijn vastgelegd in het EU-handvest van de grondrechten. De Koloniën waren in het Europa van de negentiende eeuw een baanbrekend initiatief in de strijd tegen armoede en werkloosheid. Thema’s die nog steeds actueel zijn. De Koloniën van Weldadigheid maken onderdeel uit van een netwerk met zestig locaties in heel Europa met het Europees Erfgoedlabel die samen de Europese waarden, geschiedenis en idealen uitdragen.

Remote audio URL