Ai Weiwei: Never Sorry - Debat
Debat over het belang van Ai Weiwei’s artivism, de rol en plaats van de kunstenaar in China en de relatie tussen kunst en social activisme met regisseur Alison Klayman, filmmaker Floris-Jan van Luyn en Chinese kunstenaar Mona Zhimin Tang. Presentatie in handen van Andrew Makkinga (programmamaker NPS).
Mona Zhimin Tang is een Chinese kunstenares die in Nederland woont. In 1989 demonstreerde zij als studente op het Plein van de Hemelse Vrede tegen de dictatuur in China. Na de bloedige onderdrukking van deze demonstratie door het Chinese leger werd ze van de universiteit gestuurd en lastig gevallen door de geheime dienst. Zhimin Tang vraagt aandacht voor onderdrukt Tibet en de islamitische Oeigoeren. Over haar leven en haar strijd om hemelse vrede is het boek Tranen over Tian-An-Men verschenen.
Andrew Makkinga werd in 1982 geboren in Kampala, Oeganda en verhuisde toen hij 9 was naar Nederland. Daar kwam hij in Groningen te wonen, waar hij al tijdens zijn middelbare school tijd cursussen volgde bij de lokale omroep en een stage regelde in Engeland om ervaring op te doen. Hij combineerde zijn studie politicologie met een vaste plaats in het panel van het discussieprogramma ‘het Lagerhuis’ en presenteerde het NPS tv-programma ‘de Battle’, waarin mc’s verbaal met elkaar op de vuist gingen. Momenteel presenteert hij programma’s op het digitale themakanaal Cultura van de NPS.
Floris-Jan van Luyn (1967) is filmmaker en schrijver. Hij heeft geschiedenis gestudeerd en Chinees geleerd in Leiden, Peking and Taipei. Hij is de maker van vijf documentaires en een korte speelfilm, De Leegte en het Woord (2012), De Chinese Bubble (2011), De Regenmakers (2010), Koning Aap (2009), De Onverboden Stad (2008) en Cyberkoelies (2006). Voordat hij zich in 2004 vestigde als onafhankelijk filmmaker en non-fictie auteur, was hij werkzaam voor NRC Handelsblad, eerst als correspondent in China, daarna als redacteur Zuidoost-Azië en Noord-Amerika en tenslotte als columnist voor NRC Next.