Skyline of Jakarta, March 2018 (Remco Vermeulen)

Photo: Remco Vermeulen
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Indonesië

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Indonesië.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 29 juni 2020

Eerste ontwikkelingen
Na lange tijd van minimale officiële berichtgeving door de Indonesische overheid, werd begin maart duidelijk dat het COVID-19 virus ook in Indonesië rondwaardt. Vluchten van en naar Indonesië werden tot een minimum beperkt en vanuit verschillende landen werd de toegang geblokkeerd: niet-Indonesiërs werden niet langer tot het land toegelaten. Ook werd opgeroepen tot thuiswerken en tot zo min mogelijk reizen, werden scholen en universiteiten gesloten, evenals winkels, hotels en horecagelegenheden. Per 24 april werden ook alle vluchten binnen Indonesië geannuleerd, vooral om te voorkomen dat mensen naar huis terugkeerden om tijdens de Ramadan en met Idul Fitri bij hun families te zijn. Deze jaarlijkse 'mudik' werd verboden om de verspeiding van COVID-19 door heel Indonesië tegen te gaan.

Strenge maatregelen in Jakarta
Sinds 10 april zijn in Jakarta strenge mobiliteitsmaatregelen van kracht onder de naam 'Pembatasan Sosial Berskala Besar' (PSBB; 'Largescale Social Restrictions'); hier is toestemming voor gekregen van de centrale overheid. Zo zijn bijeenkomsten van meer dan vijf personen verboden en wordt capaciteit van bussen, treinen en MRT beperkt tot 50% van de capaciteit; het openbaar vervoer rijdt alleen nog tussen 06:00 en 18:00 uur. Vooralsnog zijn toegangswegen naar Jakarta nog open en wordt particuliere voertuigen nog doorgelaten. De steden in de Jakarta Metropolitan Area zoals Depok en Tangerang nemen deze maatregelen over. Normaal gesproken loopt het woon-werkverkeer tussen Jakarta en haar buursteden op tot een aantal miljoen personen per dag. De huidige maatregelen zijn tot in ieder geval 22 mei van kracht. Het stadsbestuur van Jakarta heeft een noodfonds geopend om de zwaarstgetroffen burgers, wiens inkomen weg is gevallen, financieel te steunen. 

Huidige situatie: versoepeling in Jakarta
Op 6 mei werd aangekondigd dat overheidsmedewerkers en zakenlieden in essentiële sectoren, zoals gezondheidszorg, veiligheid en met vitale ecomische functies, onder strenge voorwaarden weer mogen reizen. Verschillende Indonesische luchtvaarmaatschappijen bieden weer vluchten aan voor deze groepen. Dit leidde tot drukte op de vliegvelden. Op 4 juni kondigde de gouverneur van Jakarta aan dat PSBB versoepeld worden: de maatregelen blijven vooralsnog van kracht in de rest van het land. Dit is opmerkelijk, aangezien het aantal corona-gevallen nog altijd stijgt. Voornaamste reden om toch tot versoepeling over te gaan is een economische: miljoenen Indonesiërs werkzaam in de informele sector zitten momenteel zonder enige vorm van inkomen*.
*Bron: The Jakarta Post 

De cijfers
Er zijn inmiddels 55.092 corona-gevallen geconstateerd. waarvan 11.237 in Jakarta. Er zijn momenteel 2.805 mensen overleden, waarvan 863 in Jakarta. 23.800 mensen zijn hersteld. Jakarta heeft samen met Jawa Timur het hoogste aantal, maar het virus verspreidt zich over het hele land. De andere zwaarst getroffen provincies zijn Jawa Barat, Jawa Timur, Jawa Tengah en Sulawesi Selatan.* Naar verwachting zal het aantal besmettingen en doden in Indonesië snel oplopen.
*Bron: CNN Indonesia

Informatie voor Nederlandse gemeenschap in Indonesië
De Nederlandse Ambassade in Jakarta informeert en adviseert de Nederlandse gemeenschap in Indonesië via de website, als ook via de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken en via de verschillende eigen social media kanalen van de ambassade (volg ‘NLinIndonesia’ op Twitter, Facebook en Instagram en ‘Dutch Embassy in Indonesia’ op LinkedIn).

Culturele sector
Het Erasmus Huis, het culturele centrum van de Nederlandse Ambassade in Jakarta moest de viering van het 50-jarig bestaan die op 27 en 28 maart zou plaatsvinden aflassen. Andere activiteiten zijn uitgesteld tot het najaar. Tot 10 juli is het Erasmus Huis gesloten en deze sluiting omvat zowel het auditorium, de bibliotheek als de tentoonstellingsruimte. Sommige programmering in de periode tussen half maart en 1 juni is afgelast, andere optredens of exposities worden uitgesteld. Filmfestival Europe on Screen, dat plaats had moeten vinden in april, is uitgesteld. Veel musea, tempels en toeristische trekpleisters, zoals Museum Nasional, Borobudur, Prambanan of de historische binnenstad van Jakarta, Kota Tua, zijn eveneens tot nader order gesloten.

Nieuwe culturele initiatieven in Jakarta
Ondanks de omstandigheden zijn culturele instellingen en makers volop actief. Zo produceert kunstenaarscollectief Gudskul gezichtsmaskers voor ziekenhuizen in oostelijk Indonesië. Komunitas Salihara biedt nu een nieuwe online programma 'Stay A(r)t Home' aan, zoals optredens, presentaties en workshops. Musea in Jakarta experimenteren met het streamen van webinars, workshops en rondleidingen via hun social media. Verschillende restaurants en cafés in Kota Tua bieden nu home deliveries van maaltijden; een aantal van hen hebben mensen aangenomen die door de corona-crisis hun baan hebben verloren. De Indonesian Heritage Trust (BPPI) organizeert online sessies en trainingen over erfgoedbehoud in Jakarta, Indonesië en Zuidoost Azië. Tijdens een online livecast georganiseerd door DutchCulture en Pakhuis de Zwijger op 14 mei jl. vertelden verschillende professionals werk- en woonachtig in Jakarta over de situatie in hun stad, en met name op de culturele sector.

Culturele initiatieven elders in Indonesië
Het Borobudur Conservation Centre biedt online restauratieworkshops, en jonge erfgoedprofessionals in Semarang geven rondleidingen door historische sites via Zoom en Google Maps. Het Museum Ullen Sentalu nabij Yogyakarta maakt haar collectie toegankelijk via website en social mediakanalen. Kunstenaarscollectieven in Oost-Java ontwikkelen online tentoonstellingen en discussies. WAFT Lab in Surabaya ontwikkelt een eenvoudige technologie zodat mensen die in dorpen wonen zich kunnen desinfecteren. Het Pasirputih collectief op Lombok heeft instructievideos gemaakt voor het zelf maken van gezichtsmaskers, maar ook voor het zelf kweken van groenten en maken van jamu (traditioneel kruidendrank); ook maakt het collectief educatieve striptekeningen over het corona-virus. Het Jatiwangi Art Factory collectief bij Cirebon heeft posters en kruidenmedicijnen gemaakt, en moedigt de overheid aan om mensen op creatieve manieren te instrueren hoe ze met de huidige omstandigheden moeten omgaan.**
** Bronnen: Ditjen Kebudayaan, Ayos Purwoaji 

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Indonesië, kijk hier.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Indonesië-adviseur R.Vermeulen@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Indonesië in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal. 

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.