Ginza area at dusk from Tokyo Tower, Tokyo, Japan

Photo: Chris 73 / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Japan

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Japan.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Laatste update: 20 april 2020

Algemene ontwikkelingen
Ook Japan is getroffen door het COVID-19 virus. Het aantal besmettingen loopt nog steeds op. De Japanse overheid heeft een reeks maatregelen afgekondigd, inclusief inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. De noodtoestand is uitgeroepen in Japan t/m 6 mei.

Blijf op de hoogte van de actuele situatie via:

Op 24 maart werd bekendgemaakt dat het IOC in overleg met de Japanse regering had besloten om de Olympische en Paralympische Spelen van deze zomer uit te stellen tot na 2020, maar niet later dan zomer 2021. De titel van het evenement blijft Tokyo 2020. 

Situatie in de culturele sector
Op 26 februari heeft het Agency for Cultural Affairs (agentschap van het Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology - MEXT) de culturele sector geïnformeerd over haar visie ten aanzien van het organiseren van culturele evenementen. Middels een notificatie, gebaseerd op de bevindingen van een commissie van experts bijeengeroepen door het Ministry of Health Labor and Welfare, werd opgeroepen om grote evenementen te annuleren, uit te stellen of in te krimpen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Nationale culturele instellingen werden meteen tijdelijk gesloten. De sluiting van de nationale musea werd gevolgd door sluitingen van andere musea en culturele en entertainmentfaciliteiten. Hoewel de notificaties geen wettelijke bindingskracht hebben, voelden ook kleinere locaties en organisatoren zich als snel gedwongen om de grotere partijen te volgen. Notificaties met eenzelfde strekking zijn op 10 en 19 maart nogmaals uitgevaardigd door het agentschap. In combinatie met bovengenoemde oproep van gouverneur Koike ligt het fysieke culturele leven in Tokio vrijwel helemaal stil.

Hoewel er in de pers wel aandacht is voor de financiële gevolgen voor de sector zijn er door de overheid nog geen uitspraken gedaan over steun aan culturele organisaties. Er wordt in de online kunstmedia wel met veel afgunst gekeken naar Europa waar verschillende landen al aangaven de culturele sector te zullen ondersteunen. 

Gevolgen voor de Nederlandse culturele sector
Bovengenoemde notificatie had al snel invloed op presentaties waar vertegenwoordigers uit de Nederlandse culturele sector bij betrokken zijn. Vrijwel alle tentoonstellingen, presentaties, tours, en dergelijke in de periode tot eind mei zijn inmiddels uitgesteld zo niet afgelast. In Japan zijn ook veel kunstenaars voor een artist-in-residence: voor hen is het een onzekere situatie omdat vluchten naar EU snel afnemen. Sommigen hebben gekozen om hun verblijf in te korten en anderen staan op het punt te vertrekken. De ambassade staat in nauw contact met hen die nog in Japan zijn en zich bij ons hebben gemeld.

Het besluit om de Olympische en Paralympische Spelen uit te stellen heeft direct invloed op het culturele samenwerkingsprogramma NL-Kanto dat ter gelegenheid van Tokyo 2020 wordt georganiseerd. De ambassade, DutchCulture en betrokken organisaties werken samen om het programma aan te passen en doorgang te laten vinden. 

Reisadvies
Voor de actueelste reisadviezen naar Japan, kijk hier.

Online culturele initiatieven
De zelfopgelegde culturele lockdown lijkt de grote culturele instituten te dwingen om hun tot nu toe zeer bescheiden online strategieën aan te passen. Tokyo National Museum en Tokyo Photography Museum hebben besloten om huidige tentoonstellingen op YouTube te zetten in de vorm van rondleidingen door curatoren. Mori Art Museum zond een rondleiding in de huidige tentoonstelling uit via Instagram. Kyoto Art Center en Kyoto City hebben met het oog op de sluiting van scholen een serie YouTube interviews met kunstenaars opgezet onder de naam ‘O-uchi de a-to (Art in/at home)’, waarbij de kunstenaars via de commentaren onder de video’s ingaan op vragen van kinderen. Het belangrijkste (inmiddels online) kunstvakblad Bijutsu-techo heeft de massale annulering van kleinere art fairs en beurzen aangegrepen om deze initiatieven en betrokken galeries bijeen te brengen op de website OIL by Bijutsu-techo Online Viewing, zodat werken alsnog verkocht kunnen worden. The National Museum of Art gebruikte het live-streamingplatform ‘Niconico live’ om een live uitzending te doen over hun huidige tentoonstelling over Peter Doig. Bovendien werden gedeeltes uit de catalogus gratis online gezet. Verder zijn musea die beroemd zijn om hun Japanse drukprenten zoals het Ota Memorial Museum en het Sumida Hokusai Museum campagnes gestart waarbij ze werken uit hun collectie via Twitter verspreiden.

De bovenstaande initiatieven moeten worden gezien in de context van de een museale wereld die vooralsnog zeer terughoudend was over het online vrijgeven van collecties, tentoonstellingen en catalogi. Het online documentaire festival ‘Films from Nowhere’ is in het leven geroepen door de twee videokunstenaars Araki en Sasaki als reactie op alle annuleringen door de COVID-19 uitbraak waardoor zij en medekunstenaars werden geconfronteerd met de onmogelijkheid om hun werk te laten zien. Films from Nowhere staat op Vimeo en voor JPY 1,000 krijgt een viewer 72 uur lang toegang tot alle werken. 

Uitgelicht
- Nederlandse kunstenaars Susan Kooi en Afra Eisma besloten om hun geplande tentoonstelling in Kyoto op 26 maart volledig af te sluiten voor publiek en alleen via Instagram aan te bieden als virtuele tentoonstelling.

- Professor Maaike Bleeker moest haar deelname in een paneldiscussie over de mogelijkheden van ‘virtual reality’ in het theaterfestival Theater Commons Tokyo 2020 op 7 maart afzeggen. De organisatie vroeg haar daarop om een statement in reactie op het thema. Deze werd voorgelezen en besproken tijdens het event en wordt nu vertaald naar het Japan om het via de website van TCT verder te verspreiden.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Japan-adviseur I.Yang@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Japan in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.