Istanbul Galata and Sultanahmet, Turkey

Photo: Selda Yildiz and Erol Gülsen / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Turkije

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Turkije.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Maatregelen in Turkije

Laatste update 16 april 2020

Als gevolg van de wereldwijde coronacrisis heeft ook Turkije de nodige maatregelen moeten treffen.

Het ministerie van Gezondheid brengt dagelijks de nieuwe cijfers naar buiten, met recent ook de cijfers per regio. Engelstalige informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken is hier te vinden.

De maatregelen hebben vergaande gevolgen voor de hele Turkse samenleving en de culturele sector is hier geen uitzondering op. Op het moment betekent dit dat alle evenementen die gepland stonden tot en met de maand mei al zijn geannuleerd of uitgesteld.  Zo hebben onder andere musea, theaters, opera’s en bioscopen hun deuren moeten sluiten.

Initiatieven en oplossing Turkse overheid

Een harde klap maar gelukkig onstaan er al steeds meer initiatieven en creatieve oplossingen voor het zware weer waar de Turkse culture sector zich nu in bevindt. Zo hebben de meeste gemeentes hun culturele activiteiten verplaatst naar online platformen. Zelfs een kleine gemeentes als Sincan hebben voor deze oplossing gekozen. Men kan hier een theatervoorstelling en een literatuur seminar bekijken en zelfs een gitaar cursus volgen.

Het Turkse Ministerie van Cultuur heeft aangegeven dat de financiële steun die eerder naar projecten van privé- en amateur theaters is gegaan, niet zal worden teruggeroepen, ook niet als voorstellingen geen doorgang hebben gevonden. Het budget om de verschillende branches in de culturele sector te ondersteunen is zelfs verhoogd met 50% gedurende de coronamaatregelen.

Om bioscopen in Anatolië te steunen heeft het ministerie gratis bioscoopkaartjes gegeven aan 2 miljoen kinderen voor wanneer de coronamaatregelen weer zullen worden opgeschort. Daarnaast heeft het ministerie in samenwerking met de Turkse staatsomroep TRT-2 een nieuw programma opgesteld om meer concerten en optredens op televisie uit te gaan zenden tussen 24 maart en 1 mei.

Speciaal voor het verplichte thuisonderwijs heeft de staatsomroep een nieuwe zender geopend via welke leerlingen hun dagelijkse lessen kunnen volgen.

Initiatieven van Culturele Partners in Turkije

Diverse van onze partners in Turkije werken aan online vertalingen van hun projecten en organisaties. Het Meetings on the Bridge Film Festival van IKSV dat in maart en april in Istanbul plaats zou vinden heeft bijvoorbeeld hun programma naar een online platform weten te verplaatsen en vindt deze maand toch doorgang. 

SALT heeft een groot gedeelte van hun archief en andere informatie online beschikbaar gemaakt.

Het Atta Festival heeft de voorstelling “Konijn Gezocht” online beschikbaar gemaakt op Youtube. 

De Nederlandse vertegenwoordiging in Turkije moedigt (potentiële) aanvragers aan om door te gaan en met voorstellen te komen om op andere manieren door te gaan of met nieuwe voorstellen te komen.

Informatievoorziening voor Nederlandse cultuursector

Nederlandse artiesten en kunstenaars kunnen waarschijnlijk geen aanspraak op maken op officiële noodfondsen in Turkije. Het Nederlandse Consulaat-Generaal in Istanbul verwijst naar de officiële overheidsbronnen uit Nederland en in Turkije (zie hieronder) en deelt belangrijke updates van Buitenlandse Zaken en KLM rondom inreisverbod via sociale media. 

Reisadvies

Voor de actueelste reisadviezen naar Turkije, kijk hier.

Volg het laatste nieuws

We hebben nauw contact met de ambassade en zodra we meer informatie hebben, vind je het hier.

Volg het Nederlandse Consulaat-Generaal via twitter @NLinIstanbul.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Turkije-adviseur y.bagci@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Turkije in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.