Istanbul Galata and Sultanahmet, Turkey

Photo: Selda Yildiz and Erol Gülsen / Wikimedia Commons
 

Informatie COVID-19 voor samenwerking met Turkije

Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de internationale samenwerking met Turkije.

sticker-dossier_covid-10-transparant.jpg

Maatregelen in Turkije

Laatste update 9 juni 2020

Na de uitbraak van de pandemie half maart wordt er nu langzaam weer opgebouwd in Turkije. De opbouwfase vindt plaats in een aantal stappen waarbij musea als eerste weer geopend zijn. Musea als Topkapı Paleis en Dolmabahçe Paleis en ruim andere 300 musea accepteren bezoekers vanaf 1 juni. Het bezoeken van bezienswaardigheden als Pamukkale, Kapadokya en archeologische vindplaatsen als Göbeklitepe is met inachtneming van de ‘social distancing’ maatregelen, vanaf begin juni mogelijk.

Tickets worden contactloos verkocht waarbij van elke bezoeker, bij aanvang, de koorts wordt opgemeten. Koptelefoons worden eenmalig gebruikt en de bezoekers krijgen de mogelijkheid om audiogidsen via hun mobiele telefoon te gebruiken.

Bij deelname aan activiteiten dienen de ‘social distancing’ regels in acht genomen te worden. Er moet minimaal een stoel vrijgelaten worden en het dragen van een masker is verplicht gesteld. Voor desinfecteren van ruimtes is steun gevraagd van overheid aangezien veel theaters en bioscopen dat financieel niet redden.

Het ministerie van Gezondheid brengt dagelijks de nieuwe cijfers naar buiten, met recent ook de cijfers per regio. Engelstalige informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken is hier te vinden.

Nieuwe maatregelen in de zomer

Bars en uitgaansgelegenheden blijven voorlopig nog dicht. Bioscopen, theaters en openluchtconcerten zullen in juli weer openen, waarbij vooral openluchtactiviteiten voorrang hebben. Istanbul Opera Festival (juli), Bodrum Ballet Festival (augustus) en Aspendos Opera Festival (augustus) zullen waarschijnlijk de eerste festivals zijn die plaats gaan vinden.  

Mettertijd zullen meer maatregelen bekend worden gemaakt en zullen er richtlijnen voor theaters en bioscopen opgenomen worden in een gids.

Diverse initiatieven en steunpakket voor cultuur in Turkije

Er zijn verder ook diverse evenementen die online doorgang vinden, zoals Filmmor (Women’s Film Festival). Zij organiseren hun festival online en hebben een digitaal platform gebouwd waarmee het festival breder toegankelijk is gemaakt. Ook openen diverse tentoonstellingsruimtes zoals Depo weer hun deuren vanaf 10 juni.

Inmiddels zijn er belangrijke initiatieven die financieel steun aanbieden aan de professioneels van cultuur en kunst die door Covid-19 getroffen zijn. Bij voorbeeld hebben Netflix, Istanbul Foundation for Culture and Arts (IKSV) en Cinema & Broadcasting Union of Turkey (Sinema Televizyon Sendikası) samen gewerkt om een ​​nieuw COVID-19 Film en Televisie Steunfonds op te zetten. Vanaf 27 mei kunnen de leden van de Turkse creatieve gemeenschap een online aanvraag indienen door de website van Cinema & Broadcasting Union. Verder heeft SAHA Derneği ook een steunpakket beschikbaar gemaakt voor beeldende kunstenaars. Zie hier voor meer informatie.  

Informatievoorziening voor Nederlandse cultuursector

Nederlandse artiesten en kunstenaars kunnen waarschijnlijk geen aanspraak op maken op officiële noodfondsen in Turkije. Het Nederlandse Consulaat-Generaal in Istanbul verwijst naar de officiële overheidsbronnen uit Nederland en in Turkije (zie hieronder) en deelt belangrijke updates van Buitenlandse Zaken en KLM rondom inreisverbod via sociale media. 

Reisadvies

Voor de actueelste reisadviezen naar Turkije, kijk hier.

Volg het laatste nieuws

We hebben nauw contact met de ambassade en zodra we meer informatie hebben, vind je het hier.

Volg het Nederlandse Consulaat-Generaal via twitter @NLinIstanbul.

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot jouw project in dit land, neem dan contact op met onze Turkije-adviseur y.bagci@dutchculture.nl. Voor algemene vragen kun je terecht bij ons Mobility Info Point: infopoint@dutchculture.nl.

Kijk hier voor meer informatie over Turkije in het Internationaal Cultuurbeleid en de database met Nederlandse culturele activiteiten internationaal.

Wij stellen alles in het werk om de informatie op deze pagina zo correct mogelijk weer te geven en te updaten. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.