|
Image
Image
Myriam Sahraoui
Role
Advisor - Morocco
Email
m.sahraoui [at] dutchculture.nl
 

Open oproep verkenningsreis Marokko -- verplaatst

Open oproep verkenningsreis Marokko -- verplaatst

De interdisciplinaire verkenningsreis naar Marokko wordt vanwege het coronavirus verplaatst naar een nader te bepalen datum.

Om de culturele uitwisseling tussen Marokko en Nederland te stimuleren, organiseren DutchCulture (initiatiefnemer), de Gemeente Amsterdam, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Fonds Podiumkunsten, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een interdisciplinaire verkenningsreis naar Tanger, Rabat, Casablanca en Marrakech.

Voor wie: beeldend kunstenaars, bemiddelaars, performers en programmeurs
Wat: culturele uitwisseling tussen Marokko en Nederland
Wanneer: 24 t/m 28 maart 2020 (vertrek op 23 maart in de avond)
Deadline: maandag 10 februari 2020, voor 17.00 uur

De culturele sector in Marokko is steeds sterker internationaal verbonden en dat is onder andere te danken aan een jonge generatie Marokkaanse kunstenaars en autonome culturele organisaties die snel netwerken bouwen; aan de internationale opleidings- en netwerkprogramma’s van culturele instituten en fondsen; aan kinderen van migranten die naar Marokko terugkeren om er culturele projecten te ontwikkelen; en aan buitenlandse kunstenaars, programmamakers en curatoren die zich in Marokko vestigen of er structureel relaties mee aangaan. Daarnaast speelt zeker mee dat er momenteel in het westen een grote interesse is voor de kunst- en cultuurscenes in Afrika.

Doel van de reis is de culturele samenwerking tussen de twee landen te versterken. De reis staat in het teken van kennismaken met het hedendaagse culturele veld van Marokko, bestendiging van bestaande culturele netwerken en de bevordering van nieuwe duurzame relaties en samenwerkingen tussen de Nederlandse en Marokkaanse kunst- en cultuursector.

Het programma bestaat onder andere uit bezoeken aan musea, ateliers, werkplaatsen, theaters, festivals en podia voor beeldende kunst, design, muziek en dans. Het programma bevat collectieve onderdelen, maar zal ook voor een deel worden toegespitst op de verschillende disciplines. Voor de beeldende kunst zullen onder meer Think Tanger, Le 18, Le Cube, Comptoir des Mines, Al Maqam, Dar el Bacha, Atelier Éric van Hove en Musée d’Art Contemporain Africain Al Maaden (MACAAL) bezocht worden. Diverse ontmoetingen met makers uit Marokko en een lunch met een netwerkbijeenkomst bij de ambassade in Rabat maken ook deel uit van de reis.

De reis wordt georganiseerd rond het podiumkunstenfestival On Marche in Marrakech, zie hier voor meer informatie. Naast het collectieve programma in de betreffende steden is er ook ruimte voor deelnemers om – op basis van eigen inzicht en inzet – individuele afspraken te maken.

Deelnemers

Aan de reis nemen kunstenaars, kunstprofessionals en vertegenwoordigers van diverse culturele instellingen deel. De delegatie van de reis zal daarnaast bestaan uit vertegenwoordiging van de Gemeente Amsterdam, het ministerie van OCW, DutchCulture, Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaan Fonds. De groep zal naar verwachting bestaan uit ongeveer veertig deelnemers.

Wie kunnen zich aanmelden?

Via het Mondriaan Fonds kunnen vijf bemiddelaars (curatoren, critici, theoretici of beschouwers) en/of beeldend kunstenaars met een beroepspraktijk van ten minste twee jaar deelnemen. Bij de selectie wordt gestreefd naar een goede mix van jong en bewezen talent. Aan belangstellenden die zich willen aanmelden wordt het volgende gevraagd.

Via het Fonds Podiumkunsten kunnen vijf performing artists en programmeurs deelnemen.

Verder zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

  • een duidelijke motivatie om aan deze reis deel te nemen en hoe de opgedane kennis in Nederland zal worden gedeeld;
  • een open en actieve houding ten opzichte van de verbreding van het eigen netwerk;
  • meerwaarde voor het netwerk van de kunstenaar of bemiddelaar;
  • (enige) internationale ervaring of een duidelijke aanleiding tot het verkrijgen van die ervaring;
  • een overtuigende inbedding in de Nederlandse kunstwereld.

Bijdrage

Een toekenning omvat deelname aan de verkenningsreis, inclusief reiskosten (vliegticket, transfers tussen steden), accommodatie (inclusief ontbijt) en per diem (lunch en diners). Deze kosten worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds aan de organisator van de reis betaald.

Contact en aanmeldprocedure

Voor meer informatie, aanmelden en contactinformatie voor visual arts, zie Mondriaanfonds.

Voor meer informatie, aanmelden en contactinformatie voor performing artists en programmeurs, zie Fonds Podiumkunsten.

 

Did you find this information useful?