Een podcastserie over 50 jaar ICB. Podcast #3: Cultuur voor iedereen

Image
Image
Visitors admire the painting of the Milkmaid by Vermeer at the Rijksmuseum
Caption
Bezoekers voor het Melkmeisje van Johannes Vermeer, Rijksmuseum Amsterdam
Authors
NBTC database
Country
Netherlands

Een podcastserie over 50 jaar ICB. Podcast #3: Cultuur voor iedereen

Nu corona internationale culturele samenwerking vrijwel stil heeft gelegd, blikken deze podcasts niet alleen terug maar ook vooruit op ontwikkelingen.

DutchCulture presenteert in samenwerking met de Boekmanstichting een podcastserie over 50 jaar internationaal cultuurbeleid. In tijden waarin corona internationale samenwerking nagenoeg stil heeft gelegd, blikken deze podcasts niet alleen terug maar ook vooruit op de belangrijkste ontwikkelingen.

In hoeverre is internationaal beleid nog een afspiegeling van het cultuurpolitieke debat? Hoe verhouden lokaal en internationaal cultuurbeleid zich tot elkaar? Welke weerslag moet ons verstrengeld verleden hebben op de manier waarop we over erfgoed praten?

Onder leiding van programmamaker en schrijver Mirthe Frese gaan drie auteurs uit Boekman over hun artikel in gesprek met een kenner uit het veld.

Podcast #3: Cultuur voor Iedereen

In podcast #3 gaat Mirthe Frese in gesprek met Conrad van Tiggelen, directeur Strategy and Branding bij Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, en Yassine Boussaid, directeur van Theater de Meervaart, over de economische voordelen en intrinsieke waarde van internationale culturele uitwisseling. Een belangrijke vraag die daarbij centraal staat: hoe betrek je bezoekers niet alleen internationaal, maar ook binnen een regio en stad?

Van Tiggelen wijst als antwoord hierop onder andere naar een recente virtuele rondleiding van het Mauritshuis, die 42.000 internationale bezoekers trok. De coronacrisis laat volgens hem zien wat het gemis van cultuur in internationale samenwerking betekent, maar biedt ook innovatieve manieren om ander publiek te bereiken. Dit vraagt vervolgens ook om nieuwe verdienmodellen. Boussaid kijkt kritisch naar de aandacht voor cultuur in alle wijken van een grote stad als Amsterdam. Worden deze kansen nu goed genoeg benut? Wat zegt culturele spreiding in de stad ons over maatschappelijke verbinding en samenhang?

Beluister hier podcast #3: Cultuur voor iedereen.

Of luister via ons Spotify-kanaal.

 

 

Deze podcastserie kwam tot stand in een samenwerkingsverband van DutchCulture en de Boekmanstichting. De presentatie is in handen van programmamaker en schrijver Mirthe Frese. De podcast is onderdeel van het Boekman Tijdschrift #125: 50 jaar internationaal cultuurbeleid en Boekman Extra #22.

Did you find this information useful?
0