Erasmusprijs 2014 toegekend aan voorvechter internationale theaterprogrammering

Image
Image

Erasmusprijs 2014 toegekend aan voorvechter internationale theaterprogrammering

De Erasmusprijs 2014 gaat naar de Belgische festivaldirecteur en curator Frie Leysen.

Frie Leysen (1950) wordt bekroond omdat zij een onverschrokken voorvechter is van de podiumkunsten en bijdraagt aan vernieuwing in het internationale theater. Zij maakt zich sterk voor onbekende theatermakers, vanuit artistieke nieuwsgierigheid en vanuit het verlangen het publiek iets bijzonders te laten ervaren. Zij zoekt steeds nieuwe generaties kunstenaars en nieuwe theatervormen, en zet zich ervoor in om niet-westerse theaterproducties in Europa een podium te geven.

Leysen was van 1980 tot 1991 oprichtingsdirecteur van deSingel in Antwerpen. Onder haar leiding werd deSingel een internationaal vermaard kunstencentrum met een eigenzinnig programma. In 1994 richtte zij het tweetalige Kunstenfestivaldesarts in Brussel op. In de tien jaar dat zij daar leiding aan gaf, groeide het festival uit tot een invloedrijk festival voor Belgische en internationale kunsten. In de jaren daarna strekte haar werkgebied zich verder uit in Europa en daarbuiten.

Sinds 2014 is zij theaterdirecteur van de Wiener Festwochen in Oostenrijk. Ook in Nederland is haar werk te zien: sinds 2012 is Frie Leysen curator van ‘Ervaar daar hier theater’, een serie internationale theater- en dansvoorstellingen die een tournee maakt langs verschillende Nederlandse theaters.

 

Did you find this information useful?
0