Nog meer BesteBuren

Image
Image
Caption
In de tweede aanvraagronde ontving het BesteBuren matchingfonds 205 aanvragen. De programmaraad selecteerde uiteindelijk 55 projecten. Illustratie: Tjarko van der Pol / Salty Stock
Authors
Tjarko van der Pol

Nog meer BesteBuren

BesteBuren ondersteunt 55 Vlaams-Nederlandse culturele projecten in de tweede ronde van het matchingfonds.

Via een matchingfonds investeren de Vlaamse en Nederlandse overheid een half miljoen euro in culturele samenwerking tijdens het Nederland-Vlaanderenjaar 2015. De programmaraad van BesteBuren heeft in de tweede en laatste ronde van het matchingfonds 230.000 euro verdeeld over 55 projecten. De eerste ronde telde 50 projecten, daarmee komt het totaal aan gehonoreerde initiatieven op 105.

2015 is het jaar van BesteBuren, een jaar waarin Vlaanderen en Nederland hun creatieve en culturele samenwerking vieren. BesteBuren geeft het startschot voor nieuwe culturele samenwerking en is een viering van de bestaande creativiteit in het Nederlandse taalgebied. Om Vlaams-Nederlandse synergie te stimuleren, creëerden de Vlaamse en de Nederlandse overheden een matchingfonds ter waarde van 500.000 euro om nieuwe culturele projecten te ondersteunen. De programmaraad kende bijdrages van 2.000, 7.000 of 14.000 euro toe.

Hoge kwaliteit
In de tweede ronde ontving de programmaraad aanzienlijk meer aanvragen dan in de eerste ronde: 205 tegen 147. Scherpe keuzes waren onvermijdelijk, maar volgens de programmaraad viel er ook iets te kiezen: “Deze tweede tranche heeft ons zowel kwalitatief als kwantitatief enorm verrast. Het BesteBuren-jaar is daarmee in zijn intentie om mensen uit Nederland en Vlaanderen te betrekken en te verenigen in korte tijd succesvol gebleken. Het is mooi het publiek te tonen hoe veel creativiteit, vernieuwing en kwaliteit er is in de cultuur van het Nederlandse taalgebied.”

Projecten
De geselecteerde projecten bestrijken een breed palet van disciplines en de activiteiten zijn gevarieerd. Veel muziek, theater en uiteenlopende invalshoeken: van een interculturele verhalenregen en jonge creatieven in voormalige havens tot een varend cultureel vrachtschip. De projecten vinden plaats door heel Nederland en Vlaanderen, tussen nu en februari 2016.

Volledige lijst projecten tweede ronde BesteBuren matchingfonds (PDF, 19 pagina's)




 

Did you find this information useful?
0