Stripverhaal over leven in slavernij

Image
Image
Authors
Walburgpers

Stripverhaal over leven in slavernij

Afgelopen vrijdag verscheen Quaco. Leven in slavernij, het eerste stripverhaal over het Nederlandse slavernijverleden.

Vandaag herdenkt Nederland de afschaffing van de slavernij. De afschaffing wordt gevierd met het Keti Koti Festival.

Het Nederlandse slavernijverleden is voor veel kinderen een onbekend onderwerp. Daarom heeft uitgeverij Walburg Pers het educatieve stripboek Quaco, Leven in Slavernij, uitgegeven. De strip is getekend door Eric Heuvel en het scenario is geschreven door Ineke Mok. Op vrijdag 26 juni nam minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het eerste exemplaar van de strip in ontvangst.

Quaco, de hoofdpersoon van het boek, heeft werkelijk geleefd. Hij was een Akan en kwam uit een gebied dat nu in Ghana of Ivoorkust zou liggen. Na zijn ontvoering leefde hij eerst in West-Afrika in slavernij, daarna in Suriname en Nederland. Quaco was een van de miljoenen Afrikanen die slachtoffer werden van de trans-Atlantische mensenhandel, waarbij ook Nederlanders betrokken waren.

Het slavernijverleden is een belangrijk onderwerp binnen het gedeeld cultureel erfgoed van Nederland, Ghana en Suriname. DutchCulture maakte deze publicatie mede mogelijk met een financiële bijdrage uit het gedeeld erfgoed matchingfonds.

Did you find this information useful?
0