SXSW 2016 met games, muziek en interactieve films uit Nederland

Image
Image
Caption
traumahelikopter in actie. De band speelt op zaterdag 19 maart op SXSW. Foto: Oscar Anjewierden
Authors
Oscar Anjewierden

SXSW 2016 met games, muziek en interactieve films uit Nederland

De Nederlandse presentaties tijdens één van de grootste multimedia festivals ter wereld weerspiegelen de rijkdom van de Nederlands creatieve industrie

South by Southwest (SXSW) is één van de belangrijkste festivals ter wereld op het gebied van technologie, film en muziek. Het vindt jaarlijks plaats in Austin, Texas (Verenigde Staten). SXSW 2016 is van 11 tot en met 20 maart.

Interactief en film
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ondersteunt veertien deelnemers vanuit Nederland. Zij presenteren nieuws werk, verzorgen workshops en lezingen of nemen deel aan paneldiscussies tijdens het festival. Een kenmerkende bijdrage van de Nederlandse makers binnen het aanbod van SXSW zijn de projecten die bijzondere verhalen vertellen in combinatie met vernieuwende technieken. Zo is een opkomend onderwerp het gebruik van geur in relatie tot storytelling. Ontwerper Marcel van Brakel leidt hierover een workshop en ontwikkelaar Frederik Duerinck neemt deel aan een panelsessie over dit thema.

Opvallend dit jaar is het sterke aanbod in VR-games en platforms. De meditatieve VR-game Deep, ontwikkelt door Owen Harris in samenwerking met Niki Smit (Monobanda), gaat stress, angst en milde depressie tegen. The Shoebox Diorama van interactief illustrator Daniel Ernst laat de gebruiker los in een labyrint aan interactieve VR-games en verhalen. Daarnaast zijn experimentele interactieve verhalen te zien zoals Fragments of Him van Sassybot Studio dat gaat over rouwverwerking, en EXIT van Nederlands-Amerikaans duo Jongsma en O’Neill waarin een alternatief te ervaren is voor het fatalistische denken over het komende einde der tijden. IDFA DocLab, dat ook deel uitmaakt van de selectie, biedt tijdens SXSW een dwarsdoorsnede van deze VR-ontwikkelingen met een showcase vol voorbeeldprojecten.

Muziek
Naast de presentaties op het gebied van technologie en film, zijn er ook showcases van onder meer Sevdaliza en de de band traumahelikopter. Amsterdam Dance Event en het online radiostation Red Light Radio creëren een podium voor underground electronic acts als Dollkraut en San Proper. Ook nemen ze Casper van Tielrooij, mede-oprichter van het Dekmantel festival, mee naar Austin. Hij zal als DJ een showcase verzorgen.

De nachtburgemeesters van Groningen en Amsterdam geven tijdens de SXSW muziekconferentie in de sessie Why Every Music City Should Have a Night Mayor een toelichting op de betekenis van een 'nachtleven ambassadeur' voor de lokale muziekscene.

Did you find this information useful?
0