‘Ich verstehe nur Bahnhof’ – Cultureel werken in Duitsland

Image
Image
Caption
Photo by Victor Xok on Unsplash
Authors
Victor Xok

‘Ich verstehe nur Bahnhof’ – Cultureel werken in Duitsland

Zijn Duitsers echt 'pünktlicher' en voorzichtiger? Houden ze van bureaucratie? Ontdek hoe werken in Duitsland in de praktijk gaat.
Date(s)
Thursday 18 April 2019 15:00

De stap om in een buurland te gaan werken, klinkt logisch. Een groter werkveld, een inspirerende andere cultuur en ook nog met de trein te bereiken. Met name bij onze Nachbar Duitsland blijken veel kansen te liggen. In de DutchCulture database met internationale activiteiten staat Duitsland met stip op 1. De Duitslandambitie van Nederlandse makers is dus groot, maar hoe zit het met allerlei praktische zaken? Is het belangrijk om auf Deutsch te gaan, of red je het met Engels? Zijn Duitsers echt pünktlicher, voorzichtiger en houden ze van bureaucratie? Zijn er meer cultuurverschillen?

Om op deze en andere vragen een antwoord te geven, organiseert DutchCulture samen met het Goethe-Institut en de Duitsland Desk van het Duitsland Instituut Amsterdam een informatieve middag. Het Fonds voor Cultuurparticipatie toont voorbeelden van Duits-Nederlandse uitwisselingen; directeur van de Zukunftsakademie NRW Inez Boogaarts spreekt over het cultuurverschil in werken; cultureel attaché van het Nederlands consulaat in Düsseldorf Lene ter Haar laat ons zien waar de kansen liggen en theatermaakster Gonny Gaakeer vertelt ons hoe zij Duitsland echt leerde kennen.

Na afloop van het programma is er een informatiemarkt en gelegenheid om te netwerken.

Datum: donderdag 18 april
Locatie: Goethe-Institut, Herengracht 470, 1017 CA Amsterdam
Inloop: 14:45
Programma: 15:00 - 16:30
Informatiemarkt + netwerkmoment: 16:30 - 17:30

De informatiemarkt vindt plaats in het naastgelegen kantoor van DutchCulture op Herengracht 474.

Voertaal: Nederlands
Toegang gratis - bestel tickets 

Attend op Facebook 

 

Lees meer over onze culturele export naar Duitsland de afgelopen jaren (Engels).

 

BIO'S SPREKERS

Inez Boogaarts
Inez Boogaarts was eerder onder meer werkzaam als freelancer, cultureel attaché aan het Nederlands Consulaat-generaal te Düsseldorf (2006-2011) en secretaris-directeur van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (2012-2015). Sinds 1 oktober 2016 leidt zij de Zukunftsakademie NRW in Noord-Rijn-Westfalen, het kenniscentrum culturele diversiteit voor kunst, cultuur en cultuureducatie in NRW.


Lidian Fleers
Lidian Fleers is als programma-adviseur van het Fonds voor Cultuurparticipatie inhoudelijk betrokken bij de Participatie subsidieregelingen waaronder Cultuurmakers van Nu, Maakruimte voor Cultuur, Age Friendly Cultural Cities en Duitsland – Nederland Jonge Kunst.

 

Gonny Gaakeer
Actrice Gonny Gaakeer studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht en speelde daarna in een enorme reeks voorstellingen voor theater, film en tv. Met de muziektheatervoorstellingen 'Der Fall der Götter' en 'Bacchanten/die Bakchen' van Johan Simons en Paul Koek speelde ze op allerlei festivals in Duitsland, Avignon en Salzburg.
In Duitsland heeft Gonny haar sporen ruimschoots verdiend. Ze werkte tussen 2002 en 2018 mee aan een groot aantal toneelstukken waaronder: Exodus en WILHEM*INA bij Das Letzte Kleinod, Met SIGNA en Schauspielhaus Köln Die Hundsprozesse en Grenzfaelle van Anna-Katharina Schröder met voormalige vluchtelingen en acteurs. Daarnaast had ze rollen in de film ‘Über-Ich und Du’, de miniserie ‘Meuchelbeck’ en gastrollen in de tv-serie 'Mord mit Aussicht'.

 

Lene ter Haar
Lene ter Haar werkt als senior beleidsmedewerker Cultuur bij het Nederlandse Consulaat-Generaal Dusseldorf, oftewel als aanjager om Nederlandse kunst en cultuur in Duitsland te laten landen. Haar grensoverschrijdende expertise heeft zij de afgelopen twintig jaar opgedaan aan de westkant van Duitsland respectievelijk de Euregio Maas-Rhijn. Van 2008 t/m 2018 werkte zij bij cultuurinstelling en –museum SCHUNCK* Heerlen als conservator moderne en hedendaagse kunst en sinds 2015 als artistiek leider. Zij maakt deel uit van de Jury Kooperationsprojekte Benelux van het land Noordrijn-Westfalen, het artistieke comité van kunstenaarswerkplaats FLACC Genk (België), is voorzitter van de Edmond Hustinx Stichting Maastricht en is tevens adviseur van de Raad voor Cultuur in de monitoringscommissies Musea en Cultuurparticipatie en Educatie.

 

BIO'S HOSTS

Fonds voor Cultuurparticipatie
Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert meedoen aan cultuur. Zij verstrekken daarvoor subsidies aan organisaties die culturele projecten opzetten. Een van haar subsidieregelingen is ‘Jonge Kunst’ waarmee ze duurzame samenwerkingsrelaties en kennisuitwisseling bevorderen tussen culturele instellingen in Nederland en Duitsland op het gebied van actieve cultuurparticipatie.

Duitsland Desk
Duitsland Desk is de grensoverschrijdende verbindende schakel tussen overheden, branche-organisaties en bedrijfsleven. Vanuit de Duitsland Desk wordt gericht een internationaal netwerk onderhouden en uitgebouwd in het belang van de Nederlandse agrofood en tuinbouw. Daarnaast dient het loket voor kennisoverdracht en bewustwording van de Duitse taal en cultuur als basis voor exportondersteuning, klantcontacten en promotieactiviteiten in het buitenland.

Goethe-Institut
Het Goethe-Institut is de wereldwijd actieve, culturele instelling van de Duitse Bondsrepubliek. Het bevordert de kennis van de Duitse taal in het buitenland en de internationale culturele samenwerking.

Duitsland Instituut Amsterdam
Het Duitsland Instituut Amsterdam bij de Universiteit van Amsterdam (DIA) is het kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland. Het opereert op het raakvlak van onderwijs, wetenschap en maatschappij. Het DIA benadert Duitsland in Europese context en initieert Nederlands-Duitse netwerken en uitwisselingen. Het doel is de kennis over Duitsland te vergroten en te verspreiden onder een breed publiek.

DutchCulture
DutchCulture is de netwerk- en kennisorganisatie voor internationale culturele samenwerking. We zijn het contactpunt voor de Nederlandse cultuursector en Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland. DutchCulture wil iedereen uit het artistieke en culturele veld helpen om internationale ambities te verwezenlijken.