Europese prijzen voor Nederlandse musea en projecten

Image
Image
Caption
Microbenmuseum Micropia in Amsterdam won de Kenneth Hudson Award tijdens de European Museum of the Year Awards 2016. Foto: Meike Hansen
Authors
Micropia_Meike Hansen

Europese prijzen voor Nederlandse musea en projecten

Verschillende Nederlandse musea en projecten zijn in de Europese prijzen gevallen, waaronder Micropia voor meest innovatieve museum.

European Museum of the Year Award voor Micropia
Micropia in Amsterdam is het meest innovatieve museum van Europa, volgens de juryleden van de European Museum of the Year Award (EMYA). Het museum werd in het Spaanse San Sebastián bekroond met de Kenneth Hudson Award; de prijs voor het meest innovatieve Europese museum. De jury zei over Micropia dat het 'een uniek, origineel en baanbrekend museum is dat de wereld van microben op een aantrekkelijke en boeiende manier zichtbaar maakt. Micropia tilt het begrip museum naar een hoger niveau.'

Micropia, dat naast dierentuin Artis ligt, beschrijft zichzelf als het enige museum ter wereld dat de onzichtbare wereld van micro-organismes zichtbaar maakt. Virussen, schimmels, bacteriën en ander microscopisch leven zijn te zien in de microdierentuin.

Het European Museum Forum, dat onder de Raad van Europa valt, reikt sinds 1977 de prijs uit. Ieder jaar kent het forum speciale juryprijzen toe, waaronder de Kenneth Hudson Award. Dit jaar waren 49 musea uit 24 landen kandidaat voor European Museum of the Year Award. Vorig jaar ging de grote prijs naar het Rijksmuseum, dit jaar won POLIN in Warschau, het museum voor de geschiedenis van joden in Polen, de EMYA-trofee.

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest kreeg een eervolle vermelding. De jury is onder de indruk van de wijze waarop het NMM geen puur militaristische benadering, maar juist een meer sociale benadering van militaire interventie presenteert, die aansluit op de intelligentie en reflectie van de bezoeker. Deze presentatie 'overtreft de verwachtingen van de bezoeker op iedere manier', aldus de jury.

Europa Nostra Awards voor drie Nederlandse projecten
Op 7 april 2016 maakten de Europese Commissie en Europa Nostra de winnaars bekend van de Europa Nostra Award, Europa's hoogste eerbetoon op het gebied van erfgoed. De drie Nederlandse winnaars zijn:

  • Fort Kijkuit in Kortenhoef. Natuurmonumenten restaureerde het fort en gaf het een nieuwe bestemming als kantoor, expositieruimte en uitkijkplatform. De jury noemt Fort Kijkuit 'een voorbeeld van succesvol hergebruik van Europa’s militaire erfgoed.'
  • Museum Oud Amelisweerd bij Utrecht. De jury is lovend over de manier waarop het landhuis is gerestaureerd en herbestemd.
  • Het FCD-programma van Naturalis in Leiden. Naturalis voerde een ambitieus en uitdagend programma uit voor collectiedigitalisering op industriële schaal. Bijna 9 miljoen van de in totaal 37 miljoen zoölogische, botanische en geologische objecten die de collectie van Naturalis rijk is, werden in detail gedigitaliseerd en op het web geplaatst, vrij toegankelijk voor iedereen. Voor dit zogeheten programma kreeg Naturalis een Europa Nostra Award in de categorie Onderzoeksprojecten.

Europa Nostra is één van de 22 gehonoreerde Europese Netwerken in het subprogramma Cultuur van Creative Europe.

Heritage in Motion
Heritage in Motion is een gezamenlijk initiatief van de European Museum Academy, Europa Nostra en Europeana en onderscheidt innovatie van digitale technologieën en creatieve concepten met betrekking tot cultureel erfgoed. Deze internationale prijs wil een podium geven aan ontwerpers en producenten van films, games, apps en websites met betrekking tot Europa’s erfgoed, cultureel en natuurlijk, materieel en immaterieel.

Voor Nederland zijn er twee nominaties: Museum Catharijneconvent met 'Kerkcollectie digitaal' en IJsfontein met 'Sterk Water', over de Nederlandse waterlinie. Op 8 mei worden de vier winnaars (van de acht nominaties) bekend gemaakt.

Did you find this information useful?
0