Public Evening on 7 Nov / The New Institute

Image
Image

Public Evening on 7 Nov / The New Institute

Publieke avond / Het Nieuwe Instituut / auditorium
7/11/2013, 19.30-21.30

Het Nieuwe Instituut blikt op 7 november in het auditorium vooruit op de komende architectuurbiënnale in Shenzhen. De biënnale zal dit jaar plaatsvinden op twee nieuwe locaties: een voormalige glasfabriek en een oude veerbootterminal. Beide gebouwen zullen speciaal voor de biënnale verbouwd en omgevormd worden tot culturele hotspots. Op 7 november staat de snelle ontwikkeling van Shenzhen centraal en in het bijzonder hoe digitale media en techniek (e-cultuur) nieuw licht kan werpen op leegstand en revitalisatie van industrieel erfgoed.

Het Nieuwe Instituut organiseert dit jaar de statelijke bijdrage aan de Architectuurbiënnale in Shenzhen. In afstemming met creative director Ole Bouman heeft Het Nieuwe Instituut samen met curator The Mobile City onder de naam “Made By Us” een lopende onderzoeksvraag geformuleerd hoe e-cultuur vanuit een andere invalshoek leegstand en revitalisatie van industrieel erfgoed kan benaderen. Wereldwijd is de herontwikkeling van bestaand industrieel erfgoed een belangrijke opgave. De Nederlandse Rijksbouwmeester stelt zelfs dat we in Nederland zijn uitgebouwd en dat hergebruik de belangrijkste ruimtelijke opgave is van het komende decennium. Ook in een zich nog altijd snel ontwikkelend land als China speelt dit vraagstuk. Door onder andere de snel veranderende markt voor onroerend goed, de dynamische vraag naar producten en nieuwe (milieu)regelgeving raken fabrieken snel verouderd. Tegelijkertijd komt een creatieve stedelijke middenklasse op met nieuwe consumptiepatronen en ruimtelijke wensen op het gebied van wonen, werken en ontmoeten. Mobiele telefoons, draadloze netwerken en andere digitale technologieën spelen in deze nieuwe stedelijke kennissamenleving een niet meer weg te denken rol. Daarmee ontstaat de vraag op welke manieren die digitale media ingezet kunnen worden om leegstaande fabrieken te herontwikkelen, stedelingen bij dit proces te betrekken en zo nieuwe vormen van waardecreatie mogelijk te maken.

Het thema van de 5e biënnale is Urban Border. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de plekken in de stad die worden vergeten door beleidsmakers, investeerders, toeristen en stedenbouwkundige, maar die onvermoede kwaliteiten bezitten.

Naast Het Nieuwe Instituut zijn musea, opleidingen en cultuurcentra zoals Victoria & Albert Museum (V&A), MAXXI, OMA, Droog Design, International Architecture Biënnale of São Paulo, MIT, MoMA New York, The Berlage Institute en diverse lokale Shenzhen organisaties uitgenodigd deel te nemen.

Meer informatie www.themobilecity.nl/madebyus

Programma 7 november 2013, bij Het Nieuwe Instituut, Rotterdam

19.30 uur - Welkom en introductie door Renske Brinkman, Het Nieuwe Instituut.

19.40 uur - Linda Vlassenrood, International New Town Institute (INTI). “Shenzhen: van vissersdorp tot wereldstad in enkele decennia”.

20.00 uur - Ole Bouman, creative director of the 2013 Bi-City Biennale of Urbanism/Architecture in Shenzhen. “Creating the Value Factory”.

20.20 uur - The Mobile City, curator Made By Us. “Digitale media en nieuwe waardecreatie voor leegstaande fabrieken”.

20.40 uur - Niki Smit (gamestudio Monobanda). “Spel en interactie voor leegstand”.

20.55 uur - Mark van der Net (OSCity.nl). “Open data: van visualisatie naar activatie”.

21.10 uur - Q&A en discussie.

22:00 uur - Einde avond

Praktische informatie

Datum: Donderdag 7 november

Tijd: 19.30-21.30 uur

Locatie: Auditorium, Het Nieuwe Instituut. Museumpark 25, Rotterdam

Registration: please send an email to R.Brinkman@hetnieuweinstituut.nl

Voertaal: Nederlands

Inschrijven: Sneak preview Shenzhen Architectuurbiënnale

 

Afbeelding: Value Factory. credits ©UABB(SZ) courtesy Team Ole Bouman, Produced by Zeus Culture (SZ) & DesignPolitie

Did you find this information useful?
0